• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Светодиодно осветително тяло

Започната от kraltchev, 09.08.2006 08:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Тук сингапурците изпреварват всички с опита си да пуснат нов тип аквариумно осветление на пазара.  Преди около 2 години се появиха опити да се използват специалните светодиоди "Луксеон" за осветление на аквариуми, особено малките до 20-30 литра "нано" аквариуми.

Проблем при използването на светодиоди е охлаждането.  Но както четем в обяснението твърдят че отделяната топлина е по-малко от тази отделяна от халидните лампи. Предполагам че дебелината на осветителното тяло се налага от алуминиевия радиатор на който са закрепени диодите.

Светлината от светодиодите е много силна - тоест използва се сравнително по-малко електричество но се отделя много светлина. Интензитета може да се регулира от 0 до 100%.  Възможна е и регулация на келвиновата температура (цвета на светлината грубо казано) - от такава която е леко червеникава до режещо бяла.

http://www.greenchapter.com/export_product.php?cat=2

--Николай

Shagrath

Чудесно! А колко ли излиза като цена? И като стана въпрос за пари, upset  се замислям дали може да се направи като самоделка и колко ли ще струва?

4i4oico

значи все пак излезе такъв вид осветление за аквариуми.В една от предишните теми се поспори че такова животно нема,а ако има то не било добро или няма практическа стоиност.Е явно има.Поне няма да запояваме стотици светодиоди

4i4oico


dido

Човека ти е написал, че това са осветителни тела за малки аквариуми. За голям аквариум щеш не щеш ще лепиш многото светодиоди ако искаш силно осветление.

4i4oico

проблема идва не от друго а от дълбочината на аквариума-поне аз така мисля.По-дълбокия аквариум иска по-силна светлина/ако не съм прав поправи ме/За малък аквариум/какъвто е и моя 40 Л/LEDосветлението ще е изгодно и ефективно,но за 100 Л и нагоре не

dido

За това спор няма. За малък аквариум - и къс (с малка дължина), си е екстра. Можеш да замениш обемното тяло за лум. лампите с нещо като малки спот-тела за 4-5 такива диода. Даже и кой знае какви рефлектори няма да ти трябват, щото в диода си ги има. За голям аквариум обаче нещата се усложняват значително, и то заради проблеми със захранването и охлаждането.

Raven

http://www.tarantulas.ru/vivaria/vivaria_foto.htm

а какви са тези "два супер ярки светодиода - 6000 лум" - някой виждал ли е такива.

звучи ми много галещо ухото някак си.
предполагам че или ги нямаме тука ,или цената е висока,иначе няма да съм първият който пита.

все пак е интересно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Violeta

Преди известно време, мисля около половин година, при нас доставиха LED прожектор за фасадно осветление, 36 мощни светодиода, всеки един със специална оптична система, производство на американска фирма. Корпусът му е алуминиев, оребрен, чиста проба радиатор, а цената е космическа. Сега очакваме 3 LED-осветителни тела пак за фасада, само че оформени в линия. Засега съм ги виждала само на картинка, дълги са 60 см и струват малко над 1000 лв. Има турски аналог, който е между 600 и 700 лева. Вярно е, че светодиодното осветление е хитът на пазара, но човек трудно може да си позволи марково осветително тяло. Вярно е също, че този пазар се развива бързо и цените ще падат.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

dido

Цитат на: "raven"http://www.tarantulas.ru/vivaria/vivaria_foto.htm

а какви са тези "два супер ярки светодиода - 6000 лум" - някой виждал ли е такива.

звучи ми много галещо ухото някак си.
предполагам че или ги нямаме тука ,или цената е висока,иначе няма да съм първият който пита.

все пак е интересно.

Миликандели може би, объркал се е  :D

Similar topics (4)

15591

Публикации: 172
Прегледи: 124122

17441

Публикации: 1
Прегледи: 5977

46050

Публикации: 15
Прегледи: 7574