• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 16:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Замразяване на зеле, маруля, спанак и т.н.

Започната от NO CARRIER, 10.09.2005 12:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Здрасти.
Не знам дали ми се струва или наистина е така, но откакто смених храната с маркова на Тропикал и намалих подаваното количество, анциструсите спряха да хвърлят хайвер. Вероятно ТОВА е причината. Както писах, преди това правех микс от всякакви shit и голяма част от храната падаше по дъното, където я ядеха предимно анциструсите. Но сега до тях стига много малка част. Оня ден им дадох една попарена шумка от зеле, изядоха я за няма и денонощие. Добре, ама аз съм мързелив човек. Не ми се купува всеки ден зеле, щото пазарът не ми е на пътя. :gi Дойде ми на ум, че зеленчуците може да се замразяват - било то зеле, маруля, спанак или листа от глухарче. Някой правил ли го е на практика и бихте ли ми дали някакъв съвет как е правилно да ги замразя. Набелязвам няколко основни питания:
1.Трябва да се накъсат листата или да набутам целия зеленчук в камерата.
2.Ако трябва да се късат листата, всяко едно поотделно ли да го съхранявам и в какво - полиетиленов плик или друга опаковка?
3.Суров ли трябва да е зеленчукът или трябва предварително да е попарен?
4.Сухи или мокри листа?
Ясно е, че преди хранене, трябва да се размразят листата и тогава да се дават, щото рибите ще хванат най-малко ангина. :)

То това май е за друг форум - домашно консервиране на храна, ама айде.  lamo

Мерси предварително.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

N.Nobs

Замразяването предлага много възможности. Зеленчуците се измиват и подсушават предварително. След това се нарязват на ситно или се групират на бройки и се пакетират в найлонови пликчета. Когато се замразяват, зеленчуците могат да се комбинират според вкусовете в семейството. Предварително опечените и обелени червени чушки могат да се замразят идеално във фризера, като се пакетират по 10 в пликче.


                                                                      В-к СЕГА
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

patter

Относно ансцитрусите - нормално е да спрат да хвърлят хайвер по това време на годината, като се поразхлади пак ще почнат :-)

 Замразена храна - аз су купувах замразен спанак от магазина. Обръщал съм внимание на два вида
 - спанака е ситно наразян и замразен във формата на топчета (диаметър 3-4см) - този спанак май е внос
 - листата са поставени целите плътно едно до друго - този мисля че беше нашенски.

Хубавото е, че го има постоянно в магазините, за разлика от пресния спанак.

Пробвах да го давам директно на ансцитрусите (само първия вид) - хапват си го, но не му се кефят много (за разлика от пресния спанак). И замразения и пресния им ги давам по една технология - предварително попарване/леко сваряване.

 В момента ансцитрусите са ми на пиперкова диета - червен пипер, почистен от семките и леко сварен. В началото имах проблеми с ципата на пипера - нея не я хапват, и затова сега им го беля преварително.

NO CARRIER

Мерси и на двамата за отговорите. patter, да не почервенеят анциструсите от чушките.  :D Като ги хранех с Tropical Vitality & color бяха започнали и те да се червенеят...  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

Спанак, салата, зеле, глухарчета и т.н.- сваряваш листата за няколко минути, цялата маса след това изцеждаш /стишкаш с ръка, докато престане да пуска вода/. При тази процедура листата стават на "топка", която "раздърпваш" така, че отново да си проличи отделния лист. Слагаш в полиетиленова торбичка, като се стремиш да не се съберат отново на топка, а да се оформи плоска маса. Замразяваш във фризера. При хранене по- лесно се отчупва парче от плоската маса. Тава парче се размачква с пръсти до размразяване, а и така по-лесно се консумира, а и потъва веднага на дъното.
  Споделям моя практика.

patter

NO CARRIER - Определено почервеняват :-) Албиносовите ми ансцитруси добиха почити портокалов цвят

FLEXX

Незнам ама мене ме мързеше да замразявам...  
Хванах една салата от пазара, измих я, отделих твърдите части на листото и ги посварих... След това ги заврях в микровълновата, и ги изсуших, сега си имам "маркова" салата  :wink:

patter

В един чужд форум четох за някакъв пич, който позлвал дехидритатор за да си прави манжа за добитъка. Някой чувал ли е за такава машинарийка ?

dido

Нарича се лиофилизиране процеса  :-) Много ефективен...

killiman


agelat23

Абе хора то тожа зеле ако остане няма ли да стане на зелева чорба? :-D

streetspluntep

Ако не прекаляваш няма да стане зелева чорба.
И не ти ли прави впечатление ,че темата е дискутирана преди 3 години?  :duvar:

миа

Цитат на: agelat23 - 20.11.2008 18:39
Абе хора то тожа зеле ако остане няма ли да стане на зелева чорба? :-D
Някои рибки и охлюви го обичат и е полезно,затова се дава.

petarvalchev

Тъй като друга тема, освен тази, за хранене на анциструси не намерих, реших да пиша в нея. Днес взех таблетки на Sera за дънни риби. Пуснах едно хапче, като разчупих на 2, но анциструсите така и не успяха да се докопат до него. Молинезиите и даниотата като налазиха хапчето не дадоха шанс на анциструса, който направи няколко опита да ги изгони, но неуспешно. Та .. въпроса ми е как да им давам хапчетата, така че да се наядат като хората, без другите риби да им пречат? Ако го пусна вечер, докато другите риби спят, дали сомчетата ще могат евентуално да се нахранят. Просто от другата храна която давам не успява да стигне до дъното.

Caxapa

Вечер храни анциструсите, след като изгасиш осветлението и дневноактивните риби се успокоят и задремят. Анциструса е предимно нощна риба и търси по-активно храна през тази част на денонощието.
: 22-06-2010, 10:05:51
А що се отнася до замразената храна, то аз варя спанака или салатата и оставям да се  оцеди и изстине. След което подреждам листата в найлонови пликчета в камерата.  Оставям да се размрази малко преди да пусна дозата в аквариума. Разлика в предпочитания от такава сварена и замразена до прясно сварена не правят моите риби. Еднакво добре е хапват и се боричкат да се докопат до по-добро място на листото.

Similar topics (5)

14636

Публикации: 2
Прегледи: 3482

46284

Публикации: 2
Прегледи: 2410

36092

Започната от mitaka_kb


Публикации: 7
Прегледи: 3545

5311

Публикации: 0
Прегледи: 2794

45813

Публикации: 2
Прегледи: 3958