• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.05.2024 15:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Oтопление на аквариум без вода

Започната от Legion, 05.08.2005 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Legion

Освен с декоративни рибки се занимавам и с отгелждане на растения хищници.Лятото нямам никакви проблеми с тях аз им ловя мухи,те растът,зимата обаче става много судено и се налага да ги прибирам в един 45л аквариум.Проблема е че в тоз аквариум трябва да се подържа температура минимум от 26-28 градуса.Досега правех това с бутилка от 1.5л. пълна с вода в която слагах 30W нагревател, но миналата година се сдобих със Sаrrасеniа и още 2 вида от семейство Nepentes и се почнаха проблемите.Парите от импровизираното парно пълнят чашките на Nepentes с вода почти догоре листата съхнат а след туй и растенията.Та ако някои има опит с терариуми или нещо от сорта да помага МОЛЯ lalala

mardraum

Ако сложиш   обикновена крушка с нажежаема жи4ка   и скриеш светлината (ако пре4и) не става ли,  те доста топлят ако е затворен плутно аквариума  80% от изразходваната енергия е за топлина.

Legion

Светлината не е проблем напротив,аквариума се затваря плътно отварям го веднъж дневно.Ще го пробам тия дни да видим какво ще се получи :!:

Longanlon

Ако светлината е проблем - крушката се поставя във висока консервена кутия пълна с пясък. Имам терариум и точно така го отоплявам зимата.

Просто вземаш тенекиена кутия (може и от кока кола само да й отрежеш горната част), насипваш 2 см пясък, слагаш вътре крушката с кабела нагоре така, че да не се опира в стените и напълваш с пясък около нея. Пясъкът трябва да е сух и възможно по-ситен без камъчета.

Иска малко време, докато загрее, но това приспособление служи и като акумулираща печка за около час ако спре тока.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

Legion, няколко пъти бях на крачка от закупуване на растение от семейство Nepentes, но точно тези зимни проблеми ме възпряха. По подобен начин някои отглеждат орхидеи, но нямам преки контакти с тях. Там се контролира температура и влажност.
   Ще ти предложа едно решение, което е доста разпространено. Лично аз съм го прилагал в няколко инкубатора за яйца, според мен по-безпроблемно е от крушките. Не знам как си с ел. техниката, но смятам, че ще се справиш. Отиваш в магазин/и за електронни компоненти, носиш си и калкулатор. Питаш какви налични керамични резистори могат да ти предложат. На тях са обозначени съпротивлението им- в омове или килоомове /само К/, и мощността им- във ватове. Търсиш такива с по- голяма мощност- напр. от 5 до 50- на вата. Съпротивлението им също трябва да е в килооми. По формулата P= U2 / R започваш да заместваш- Р е във ватове, R във омове / 1 килоом= 1000 ома/ . U2 e 48400- предполагам, че ще ги ползваш директно на 220 V напрежение. Стремиш се от наличните резистори при заместването във формулата изчислената мощност да не е по- голяма от обозначената на корпуса, в противен случай има опастност да ги прегрееш и изгориш. Тази изчислена мощност всъщност ще ти е мощността, с която ще отопляваш. Корпусът на тези резистори не е опасен за токов удар, само мястото на свързване трябва добре да го изолираш- например с термосвиваем шлаух. Ако не ти достига мощност, можеш да свържеш няколко в паралел. Ако имаш притеснения за сигурност, покрий ги с някаква мрежичка против случайни докосвания. Също може да ги вкараш във кварцов пясък по описаната от колегите технология, но той трябва задължително да е сух. При този вариант изчислената от теб мощност трябва да е доста по- малка от обозначената, защото пак може да ги прегрееш. Питай, ако има нещо неясно, ще ти отговарям подробно. Да сме квит после, когато те метна с въпроси за Nepentis-а  :D  :) .

FLEXX

Цитат на: "Longanlon"Ако светлината е проблем - крушката се поставя във висока консервена кутия пълна с пясък. Имам терариум и точно така го отоплявам зимата.

Просто вземаш тенекиена кутия (може и от кока кола само да й отрежеш горната част), насипваш 2 см пясък, слагаш вътре крушката с кабела нагоре така, че да не се опира в стените и напълваш с пясък около нея. Пясъкът трябва да е сух и възможно по-ситен без камъчета.

Иска малко време, докато загрее, но това приспособление служи и като акумулираща печка за около час ако спре тока.

Какво гледаш в терариума ?

Legion

Joro Vn МЕРСИИ :!:  :bow  hump  Аз нищо не разбирам от ел. техника но брат ми с туй се занимава :lol: обеща да го направи засега всичко му е ясно,пък други ден като почне да го прави ще видим :lol:
А иначе цветята ми са само 2(само те отцеляха таз зима) една Sarracenia и една Dionea muscipula (Венерина мухоловка).
И от любопитство искам да те попитам тез Nepenthes с които за малко не си се сдобил някъде в България ли си ги виждал или...,щото аз мойте ги внасям от чужбина(Германия,Испания) и голям зор пада докато се сдобия с някое :lol:  :shock:

Joro Vn

Тези растения са се предлагали във Варна в някаи борси за цветя, също и по изложения. В момента ги има на една борса, казва се "Мимоза". Разбрах, че се ангажират с пратки на клиенти по спедиторски фирми, например "Интерлогистика". Днес успях да ти направя няколко снимки с GSM-то. Ако проявиш интерес да закупиш нещо, обади ми се. Пращам ти инфо и от няколко поредни броя на списание "Зелен рай"- № 29, 30, 31, 32/2005 г.
  Регистиран съм в Bgphoto, но нещо не ми отваря програмката за качване. Дано тук стане- паролата е 1000.
   http://www.snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=5147

Longanlon

Тези растения хищници са страшно интересни. Дали имат нямамви други особености в поведението, освен факта, че ядат насекоми? Дали в българския интернет има повече информация за тях?

Флекс, в терариума гледам само мъх и малко детелинки, както и роголистник и криптокорини във водната му част.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

FLEXX

Цитат на: "Longanlon"Тези растения хищници са страшно интересни. Дали имат нямамви други особености в поведението, освен факта, че ядат насекоми? Дали в българския интернет има повече информация за тях?

Флекс, в терариума гледам само мъх и малко детелинки, както и роголистник и криптокорини във водната му част.

Скоро ще правя ново "блато" за костенурките ми. Да се похваля едната е около 1.5 кг. червенобуза :lol: .

Legion

В българския интернет няма почти нищо за тях.В основни линии нищо друго не правят.Но ако искаш  можеш да се сдобиеш с растения хищници почти без пари в България се срещат няколко вида Петлюга(Pinguicula vulgaris) и Росянка(Drosera rotundifolia),хранят се с малки мухички, растът във високопланинските торфени блата близо до реките (полянка с много вода и трева и  джвака яко,може и блато да има в близост)Петлюгата се среща по често жълто-зелена до
червено-лилава(синя),а росянката я търсиш в около петлюгата.В Рила ги има и двете,но росянката е рядкост аз съм я намирал само веднъж :cry: D Другите видове са  водни растения едното е алдровондата(Aldrovanda vesiculosa),пусках веднъж тема за него във форума,среща се в блатата около София,Кюстендил,Перник и Сев.България,храни се с дафня(жива) :lol: ,никога не съм намирал от него за съжаление :cry: ,но ще е идеално за аквариума :roll:Водни растения са и мехунките 3 вида има у нас 2 са распостранени в централна и южна България,а третия вид Обикиновенна мехунка( Utricularia vulgaris) в цялата страна в блатата.Обикиновенна мехунка
през лятото  цъфти  с ярко жълти цветове приличат на цвета на кученцето,а на есен образува кръгли зелени пъпки над водата(в домашни условия от тези пъпкисъм я лъгал по цяла година да цъфти)
По подробна информация има във Flora bulgarica но те искат пари и ти продават диска,аз си взех за 10лв. преди 2 години сега може и по скъп да е.А ако искаш интересно растение което мърда като лудо вземи си мимоза(Mimosa pudica) има ги в ботаническата градина в София аз си купих преди 4 години за 2лв.,не ми се вярва да са
поскъпнали много от тогава.Растението е много интересно пипнеш го и то се свие решиш на риба да ходиш слагаш на прозореца и ако се свие има вятър( вълни) оставяш плувката и отиваш на тежко :lol: ,а вечер когато намалее много леко светлината веднага се свива и тъй спи цяла вечер,а ако искаш да го събудиш поставяш под аквариума и ако усветленито ти е като хората то се разлиства,ако не се разлисти си загазил и сменяваш усветленито на аквариума :lol:  :shock:  :lol:
А цветовете са му супер розовки като пухчета от топла има и техники с които да го накараш да върже плод(шушулка като акация те са от едно семеиство).За тез плодове съм чел че имат психотропни в-ва и шаманите по амазонка са ги използвали,можело да се слага по 1-2 семенца или корен от мимоза в чай(дозировката е според човека) и се получавал ефект като от цигара марихуана,не съм пробвал но съм чувал че се получава.Има и един др. вид мимоза който може да се намери в България в цветарските магазини,но много рядко Мimosa hostilis,по-голямо растение е става като дръвче,но не е чак толкова чуствително,но макар и по бавно и то се свива при допир а и цветовете са по-хубави червени,аз имах но котката го препика после го счупи и то изъхна :cry:

Longanlon

Това за хищните водни растения за пръв път го чувам. Наистина би било изключително интересно да се отглждат в аквариум!

Казваш, че си гледал такива и даже са ти цъфтели, но на колко градуса на водата се чувстват добре?

А доколкото знам росянката и петлюгата са защитени видове и не е законно да се вземат от природата...

Всъщност защо не направиш един сайт, посветен на тези растения? Така или иначе вече имаш онзи диск - добавяш личен опит и някоя преведена статия и готово.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Legion

Водните растения хищници не са известни защото не са обект на търговия толкова са малки,че за да са ти интересни ти трябва лупа,много книги и ако не си учен или научен работник поне малко да си се занимавал с акваристика :wink:  та да знаеш какви гадинки да пускаш в акварима за да става екшън :twisted:  :box  :twisted: с жива дафниясе получава,но ще си искараш очите докато видиш как дафнията се набутва в kaпанчето на растението.
Спецялно мехунките ги смятат за водни плевели :roll: ,намаляват достъпа на светлина и т.н,много малки растения са събират се в дланта и по-интересна е подводната им част(когато са във вода де),температура около 20-23градуса,пускаш им жива дафния от време на време,а смяна на водата аз сменявам по 1/2 от обема на аквариума(той  е пълен до половината малък 20литров),като новата вода която слагам я взимам е старата вода от аквариума с рибките,лятото се пълни с зелени водорастли ако е на слънчева светлина на растението не му пречи,само дето трудно се наблюдава и не е лошо да се почиства целия аквариум.Ето и няколко кратки описания на мехунка(не са на български :cry: ):
http://www.uwsp.edu/cnr/uwexlakes/laketides/vol26-3/bladderwort.htm
http://www.plantarara.com/carnivoren_galerie/utricularia/utricularia.htm
http://www.pathologyimagesinc.com/wildflowers/part-a_b/bladderwort/bladderwort.html
Aлдровандата е по-интересна(съдейки по прочетеното)обект е на научни изследвания тук пише защо:
http://www.bestcarnivorousplants.com/aldrovanda/papers_online/CONSERVATION.htm
Петлюгата и росянката са обект на търговия и в по спецялизирани магазини извън Българие де ги има,особено австралииските росянки и средиземноморските петлюги(по-голями са от нашите).

http://www.nearctica.com/flowers/dtoh/drosera/Drotund.htm

Всички растения хищници срещащи се в България с изключение на петлюгата са записани в червената книга на България и повечето са със статут на защитени видове,защо всички не са защитени видове незнам,не съм наясно със закона,но както казват "циганите българска му работа" :roll:
Вярно е че се намират трудно(без петлюгата и обикновената мехунка),но като ги намериш те са толкова много на туй място че и да вземеш 2 растения едва ли ще затриеш вида :!: Пък и водните растения в ръцете на акварист-екоактивист могат  да се распострянът из цялата страна :idea:  :roll:  :idea: Чехите имаха подобна програма преди години за разселване на алдрованда,координираше я тяхната академия на науките,но незнам дали успяха изведнъж спряха да пускат информация и  закриха сайта
А въпросния диск е просто систематика на всички видове растения в Българи(около 3850 според авторите),наименования на растенията на латински и български,месеци на цъфтеж,на една карта се посочва разпостранението им и със знаци е обозначено дали растението е отровно,защитен вид,дали е в червената книга на България и повечето растения имат снимки от растенията хищници със снимки са само петлюгата и росянката,не пише нищо друго за растенията.Сайта им е http://flora.bsbcp.org но не работи сигорно е преместен

Longanlon

Лелеееее, цял раздел от акваристиката, за който не съм и чувал преди. Я вземи напиши поне една статийка за мехунката в Книги и документи - данните от книгите и как ти я гледаш, за да се запалят и другите от форума.

А ако имаш снимки на твоите хищни растения - особено водните - ще се радвам изключително много да ги разгледам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

SERA

Привет ,
Насекомоядни растения се внасят рядко , защото в борсите и цветарските магазини не успяват да ги опазят дълго време . Скъпи са , рядко се купуват и за вносителите си е риск / нещо като да продаваш цихлиди в зоомагазин , ако представа да си нямаш що за рибка е това / . В една от борсите в момента има Nepentes . Миналия месец имаше Saracenia / тази с по късите дебели листа / , но не знам дали са останали . Цените на едро и дребно са около 10-15 лв . Там може да намерите и мимоза произведена в България / по адаптирани са от вносните и вероятноста да се закрепи и расте е по голяма / . Мимозите са много чувствителни на течение и смяна на местоположението .
Не си правете труда да питатате дали скоро ще получават други видове , персонала не знае какво ще се внася . До този който прави поръчките няма да стигнете , освен ако не го познавате лично .
Борсата се намира на ул. Академик Георги Бончев 7 / зад новата офис сграда на Мотопфое / и е в бивша оранжерия на БАН . До там се стига от орлов мост  с автобус 280 или всички номера тролеи . Слиза се на първата спирка след хотел Плиска .
Тодор

Similar topics (5)

3340

Публикации: 33
Прегледи: 17754

12720

Започната от Атанасов


Публикации: 4
Прегледи: 3621

14344

Публикации: 8
Прегледи: 4385

25046

Публикации: 9
Прегледи: 6832