• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 09:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

болен неон

Започната от boni04har08, 10.07.2006 09:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boni04har08

Здравейте, вчера видях по една от неонките си, бели власинки по главата и отстрани на тялото й, подобни на памук.
Не можах да намеря отворен магазин, за да купя лекарство и вечерта неонката вече беше на дъното, обърната на една страна-преди това видях, че постепенно през целия ден, започва да  губи ориентация и  се блъска в другите риби и предмети в аквариума.
Прочетох, че това са някакви гъбички-ако някой е имал подобен проблем, Моля да ме посъветва какво да направя.
Неонката, заедно с още други пет нейни събратя, я купих преди една седмица.Аквариума ми е нов-пуснат преди две седмици.На другите риби им няма нищо, а тази я отделих.
HEEELP!!!!

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

boni04har08

"Благодаря" за препратката-прочела съм вече.
Ама здраве да е-тя неонката вече умря :cry:

Longanlon

целта на препратката не е да ти каже как да излекуваш рибката си, а да те подсети за това какво да направиш, че да не ти умрат и останалите рибки - за това, колко е важно правилно да се грижиш за тях.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

boni04har08

На мен ми е ясно, че има какво да желая за оборудването на аквариума си, което съответно ще подобри и живота на рибките ми, но....за съжаление не мога да си позволя прекалено разточителство....имам предвид, че в 55 литров аквариум съм сложила некачествен филтър-китайски с гъбичка...но пък съветите във форума за почистване на аквариума съм ги спазила, както и пускането му-ползвах два препарата на Sera-единият при пускане на нов аквариум, а другият антистресов за рибите.....
А колкото до спасяването на другите риби, ме е страх, че това може да зарази и тях.

Longanlon

Тези гъбички (щото болестта е именно гъбички) ги има даже във водата, която тече от чешмата. Те обаче нападат само риби със слаба имунна защита - слаби или стресирани. Добре гледана и здрава риба не може да се разболее от тях.

Може просто този неон да е бил дефектен нещо. Ако си гледаш рибките както трябва проблеми не би трябвало да има. Гледай ги останалите дали  не са бледи, плашливи, дали отказват храна. Aко е така - нещо не е наред. Ако са си добре - няма място за притеснения.

Всъщност, колко градуса е температурата на водата? Много хора се оплакват, че при 30С неоните умират. Това става само с някои неони де, явно зависи как са гледани преди това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

boni04har08

Температурата варира между 22-24 градуса, сигурно причината е друга...
Довечера ще попитам в магазина, дали има нещо профилактично за такива видове гъбички, защото съм сигурна  вече, че тези гадове убиха рибката-в книгата, която прочетох пишеше, че първопричината е или рана от паразит/механично нараняване или некачествена вода.Обръщането настрани и падането по дъното е от поразен плавателен мехур, вследствие на тази гъбична инфекция.Некачествената вода я елиминирам-остава само аквариума на търговеца, от който я купих-или е имала рана или Бог знае какво.
Ще ги наблюдавам другите рибоци и дано не са се заразили.
Ако има нещо пак ще поискам съвет, а за този-Много благодаря!!!

Longanlon

Важен съвет:

чети по-малко книги за болести и повече книги за това как да осигуриш подходящи условия на живот на рибките си.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

boni04har08

Приема се  :)

itilien

Малко офтопик - какво направи с дъното на оня аквариум, успя ли да го залепиш ?

boni04har08

Здравей  :)
Тъкмо го отлепих с ножче, играх си да  го почистя, поръчах ново стъкло за дъното и щях да купувам силикон, когато брат ми дойде да види какво съм свършила и като разбра, че съм счупила дъното, рече и отсече, че пукан аквариум не трябва да се поправя и ползва отново, защото вероятността да потече е много голяма......И така си взех по голям акваруим...

itilien

А като запусна аквариума изчака ли поне седмица да поработи без риби, или направо с пускането и риби пусна ? В такъв случай болестта на рибката вероятно не е странно явление.

boni04har08

Не съм чакала чак седмица....
Първо имах големи неприятности с чакъла-докато го промия, зор видях-по-скоро аз самата се наквасих, отколкото него да промия-първо го варих, а после не знам колко пъти го плакнах, но той все си пускаше мръсно. Насипах чакъла, напълних с вода, сложих растенията и помпичката и след това сложих два продукта-единият за подобряване на водата в нов аквариум, а другият антистресов за рибките.Изчаках още един ден и пуснах рибите....абе общо четири дни си седя аквариума, без риби.
Мисля, че беше достатъчно?

itilien

Ами аз нямам практически опит, но това време ми се струва малко.  Колко риби пусна ? За толкова кратко време азотния цикъл едва ли е тръгнал и ако си пуснала повечко риби сигурно си влошила съвсем и без това не много добрите условия. Ама нека да каже някой който има практически опит де, аз малко на теория говоря.

boni04har08

Ами мисля, че препарата на Sera за пускане на нов аквариум е подобрл водата.....а за рибите,пуснах 6-два телескопа, две неонови тетри и два анциструса.

Similar topics (5)

39634

Публикации: 11
Прегледи: 6066

46340

Публикации: 2
Прегледи: 2459

23241

Започната от ivan_251


Публикации: 3
Прегледи: 3248

40567

Публикации: 1
Прегледи: 2543

5264

Започната от _777_


Публикации: 4
Прегледи: 4982