Tanichthys albonubes  (Lin, 1932)

Българско наименование:

Кардинал

Снимка на Tanichthys albonubes  (Lin, 1932)

Cемейство Cyprinidae.

Разпространени са в ручеите с бистро течение близо до град Гуанджоу (КНР).

Дължина до 4 см. D 2/5, А 2-3/7-8, ll 29-33. Тялото е изтеглено, стройно, леко сплескано отстрани в предната част. Устата е горна. Гърба е тъмно-кафяв с зеленикав оттенък, страните са кафяви, корема е сребристо-бял. По средата на тялото от муцуната до до "C" минават две допиращи се ивици. Горната е тясна, златиста, долната е широка, тъмно-кафява, която завършва при "С" е черно петно. "С" по средата е червен. Останалите плавници са жълтеникави с червени кантове. При младите екземпляри отстрани се появява блестяща синя ивица, която изчезва при полова зрялост/дължина на рибите 2-3 см. Самеца е по-строен от самката.

Мирни, подвижни, стадни риби, придържат се към всички слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения, движение на водата.

Вода: 18-25°С, dН 4-20°, рH 6-8. Храна: жива, заместители.

Размножаване както в общ, така и в размножителен аквариум. Слага се група риби с преобладаване на самките. Хвърлянето трае 2-4 седмици, самката всеки ден хвърля по няколко зърна. Рибите не закачат хайвера и малките. Инкубационен период 2-3 денонощия, малките плуват след 2-3 денонощия. Стартова храна: "жива прах" /инфузории, ротатории/. Малките трябва да се сортират по размер - канибализъм. Полова зрялост след 4 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Китай
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 10.05.2021 г