Силикатите и кафявите водорасли

Силикатите и кафявите водорасли


Автор :Albert J. Thiel


Превод: Живко  Преводът със сигурност не е буквален, но смисъла е запазан.


Ето и линк към оргиналната статия:


http://www.netpets.org/fish/reference/reefref/diatoms.html


Описанието на филтрацията съм я изрязъл, защото става въпрос за преливане от кофа в кофа, през сито, преди всяка смяна на вода.


Появяване на кафяви водорасли


Кафявите водорасли се появяват, защото новите аквариуми са като саламура. На много хора с това хоби, се е налагало да се справят с техните избухвания и е трябвало да ги махнат, почиствайки стъклата на аквариума или по някакъв други метод. Диатомните, или кафяви водорасли се появяват от стартирането и са част от интериора на почти всеки нов аквариум. Проблем, покрай които всеки минава. Те обаче не са ограничени до първите няколко седмици, когато новият аквариум е създаден.


След първоначалните етапи, когато аквариумът вече функционира, кафявите водорасли не трябва да се появяват отново. Ако те се появяват, има нещо погрешно с химията на вода. Забележете, че в тази статия думите кафяви водорасли са използвани еднозначно и си споменете всички формите на такава алги.


Трябва да бъде ясно, че кафявите водорасли са нормално кафяви на цвят, но не винаги. Понякога те могат да бъдат и зелени. Причините за разликата за оцветяването се обясняват с вида на пигментите, които водораслото съдържа (пигментът определя цвета).


Открито е, че кафяви водорасли се появяват заради присъствието във водата на силикатите и силициева киселина. За да избегне появата на кафяви водорасли в аквариума, всичко което аваристът трябва да прави  е да махне силиката и силициевата киселина в аквариума и във вода, която ще използва за подмяна.


Не е достатъчно да се третира само аквариума. Прясната вода, дори да е обработена с йонообменен филтър или с RO система, трябва да бъде третирана толкова добре, колкото и тази в аквариума. Ако вие не направите това силициевата киселина ще влезе във вашия аквариуми накрая ще допринесе за появяването на кафяви водорасли, защото нивата на силиката и силициевата киселина бавно ще нараснат.


Кафявите водорасли трябва да бъдат махнати от аквариума по няколко причини:



       
  • с тях аквариума е много грозен;

  •    
  • растат и се разпространяват много бързо;

  •    
  • развиват се върху всякакви повърхност. Камък, пясък, стъкло и акрилни предмети. Дори върху растения;

  •    
  • поставят на опасност вашите твърди корали, както ще видим по-нататък;

  •    
  • могат да бъдат трудни за махане от акрилни и стъклени повърхности без груби намеси;

  •    
  • понижават нивата от кислород, когато измират се зараждат гнилостни процеси.


Ще се разгледаме тези проблеми детайлно с тази статия.  


Как силикатите и силициевата киселина  влизат във вашия аквариум  


Много източници на вода съдържат силикати или силициева киселина, или съединения, които съдържат тези елементи, а тези съединения в крайна сметка увеличават силикатите и силициевата киселина в аквариумната вода.  


В аквариуми, в които са използвани за субстрат песъчливи или други форми, съдържащи силикат, той може да насити аквариумната вода много бързо. Това със сигурност ще се случи само за няколко седмици. Често това става много по-скоро. Последното важи особено за аквариуми с кварцов субстрат (това е също така често срещан случай, уви).


По-горе казах, че трябва да махнете всички на силикати и силициева киселина от водата. Разберете, че трябва да се опитате да държите техните нива толкова ниски, колкото е възможно. Никога няма да можете да се отървете от всичките, разбира се - препоръчани безопасни нива са 0.5 мг/л .


Когато силикатите нарастват до достатъчни нива или концентрации и вие не вземате никакви мерки, кафявите водорасли започват първи да се възползват от това (често първо на стъклените или акрилни стени на аквариума). Проблемите ви могат да станат големи и трудни за решаване. Различни други водорасли също ще почнат да се появяват.


Истински опасното е покриването с кафяви водорасли. Те населяват често основата на корали и растат нагоре,навлизайки  в скелета. Това е наистина лошото положение. Ако то продължава, полипите  ще започнат да се разпадат и вие ще загубите корала напълно. Не подценявайте тази опасност. Това може да се случи в рамките на няколко дена. Аз съм видял лично, че коралът обрасъл с кафяви водорасли по скелетна база, отслабва напълно в рамките на 5 дена.  


Много акваристи се заблуждават, че използвайки вода от система за обратна осмоза или от дейонизатор ще решат проблема и ще премахнат силикатите от вода. Това, уви, не се случва. Такива филтри, дори комбинирани, ще махнат силикатите за много кратък период. След това  и тогава силикатът ще премине мембраната и ще започне да нараства в аквариума. Под кратък период на време, аз визирам, времето в рамките на дни, зависейки от това, колко вода, съдържаща силикат сте филтрирали.


Как да премахнем силикатите?  


Първо трябва да се уточни, че имаме два източника на вода, която трябва да бъдат третирана:



       
  • водата вече в аквариума;

  •    
  • водата, която ще бъде използвана за периодичните смени. Независимо как ще бъде филтрирана ще я наречем прясна вода.  


Силикатите и в двата случая могат да се премахнат с подходящи филтърни пълнежи. При избора на филтриращ материал, трябва да се обърне внимание какво точно се абсорбира, защото има опасност да извлече полезни вещества и така да настъпи катастрофа. Пазарувайте само от сигурни доставчици и търговци.  


За: Albert J. Thiel   http://www.netpets.org/fish/bios/thiel.html