Как да отглеждаме и оформяме мъховете в аквариума

Как да отглеждаме и оформяме мъховете в аквариума


автор: miTko


Зачестиха въпросите, засягащи тази тема, надявам се да намерите отговора някъде тук.

Мъховете са група растения, характеризиращи се с отсъствието на специални тъкани, предназначени за провеждане на вода. Tе нямат корени, но имат ризоиди, които служат само да прикрепят растението, но не и да абсорбират хранителни вещества.(1)

Голяма част от мъховете живеят във водата, а други на влажни и мокри места. Това определя интересът към тях от гледна точка на акваристиката. Разбира се в аквариумите обичайно се отглеждат мъхове, произхождащи от места с топли целогодишно води. В нашите аквариуми са намерили по-широко разпространение няколко вида. Ще се спра на тяхното оформяне в аквариум като се базирам на личния си опит.

Явански мъх и Сингапурски мъх



Дали Яванския мъх се определя като Vesicularia dubyana или Taxiphyllum barbieri можете да прочетете тук (2). Това обаче в нашия случай няма никакво значение. В крайна сметка по същия начин се отглеждат и оформят подобните на него мъхове. Яванския мъх се отглежда лесно, без да изисква специални условия и подаване на СО2. Както повечето мъхове, лесно задържа боклуци и завъжда водорасли! Той е пластичен материал, който може да бъде оформян по различен начин. Посредством многоклетъчни ризоиди, Яванския мъх се прикрепя лесно към камъни, корени, дървета и др. грапави и порести предмети. Достатъчно е да бъде усукан и/или вързан с негниещо влакно към тях за известно време. Тъй като израства и скрива влакното, то впоследствие може да не се сваля. Крайния резултат би трябвало да е нещо такова:

Явански:



Сингапурски:




Интересен начин за оформяне на мъха са "косматите пръчки". За целта са необходими: парчета рекордоман (6-10 кв.мм), пясък (калибър 2-3 мм, предварително промит и изсушен), силикон. Парчето рекордоман се намазва цялото (краищата особено) със силикон, след което се посипва или леко потапя в пясък, за да полепне по цялата дължина. Оставя се за ден да изсъхне силикона. Парче от мъха се развлачва за да се получи дълъг сноп нишки, който се навива около  подготвената "пръчка", по спирала. Не бива да се стяга зверски, просто да се закрепи.

След това може да се повтори операцията като се навива парче обратно, да се кръстоса с първия слой. Така се покрива цялата дължина на "пръчката". Дори не е необходимо да се връзва с корда. Накрая "пръчката" се огъва леко в желаната форма и се бодва в грунда на аквариума, където желаете. Така можете да си направите произволен брой пръчки. Мъхът се залавя за пясъка и прораства по посока на светлината.   Друг начин, който се използва често, е закрепване на мъха по пластмасова мрежа/решетка. Така се оформят пана и "стени" от мъх. Най-често мъха се вплита в решетката и не е необходимо да се вързва. След прорастване, закрива решетката.

Сингапурски мъх, близо до светлината:



Условия на отглеждане

Явански мъх (Taxiphyllum barbieri):

Светлина: слаба до силна

Температура:  20-30 °C

Твърдост на водата: няма претенции

pH:  5.0-9.0

СО2: не е задължителен

Сингапурски мъх (Vesicularia dubyana):

Светлина: слаба до силна

Температура: 22-30 °C


Твърдост на водата: няма претенции

pH: 6.0-8.0

СО2: не е задължителен

Ричия (Riccia fluitans)



Ричията е вид дребен чернодробен мъх, който нормално плува на повърхноста на водата. Итерес представлява отглеждането му под вода. Това е възможно само при наличие на силна светлина и подаване на СО2. Тъй като мъха е по-лек от водата, той трябва задължително да се закрепи за тежък предмет. Ричията не притежава многоклетъчни ризоиди, с които да се закрепи и затова се налага да е вързана през цялото си съществуване. Най-често се практикува  закрепване на слой Ричия върку плосък камък със ситна,тънка мрежа. По-късно мъха прорастнал през отворите и, успява да закрие основата. Трябва да се знае, че достигнала 2-3 см височина, Ричията започва да се отделя на парчета и да изплува на повърхноста. За това спомага и мехурчетата кислород, вседствие "кипенето" на растението. За да се намали до минимум това явление, ричията трябва да се стриже!

Намирането на подходяща мрежа за закрепването не винаги е лесно, затова може да се ползва тънко, меко влакно(изкуствен конец), с което се усуква многократно мъха около предмета.



Друг начин, който съм практикувал е използване на парче от дамски чорап. Парчето трябва да се раздърпа от краищата, така че да пусне бримки, толкова че да стане ситна мрежа от еднопосочни нишки! С тази мрежа се увива Ричията. Мрежата се завързва под камъка.

Освен за камък, Ричията може да се закрепва за пластмасови решетки, мрежи, корени и др. предмети, но винаги трябва да се предвиди тежест, за да не изплува.  Друг интересен за отделни приложения начин е закрепване на Ричия във велкро. Използва се тази част на велкрото, която е с кукички. В тях се вплита Ричията с помощта на пинцети. За целта трябва да се използва по-едро велкро(намира се понякога). Разбира се, трябва да се върже и тежест(примерно камъче). Методът е приложим, дори по-успешно за Явански мъх.

Ричия на преден план:



Ричия над вода:



Условия на отглеждане(под вода!):

Светлина: средна или повече

Температура: 10-28 °C

Твърдост на водата: няма претенции

pH: 5.0-8.0

СО2: задължителен

Моносолениум (Monosolenium tenerum)



Този чернодробен мъх също се разпространи по нашите аквариуми през последните години. За разлика от Ричията той е по-тежък от водата, оставен свободно в аквариума, пада към дъното, или отвят от течението се закачва някъде. По-едър е от Ричията и по-тъмен на цвят. Отглежда се лесно, без задължително подаване на СО2 и силна светлина, но стях растежа се ускорява. Моносолениума не може самостоятелно да се закрепва, което налага да се върже подобно на Ричията. Тъй като е по-едър, тази задача се оказва по-лесна, т.е. може да се направи дори само с изкуствен, черен конец. Ако се използва мрежа, тя трябва да е по-едра. След като израсне през мрежата, образува красив храст.



Склонен е също да задържа боклуци и да завъжда водорасли. Моносолениума много успешно се вплита в Сингапурски мъх, като често го надраства.



Това също може да се използва като начин за закрепянето му. (Ричията също може да се закрепи по този начин временно но резултата хич не е добър, поне според мен.) Съчетанието и преливането между двата мъха може да се използва за постигане на по-голяма автентичност на акваскейпа.

Моносолениум на преден план:



Дори шепа мъх, оставена в ъгъла на аквариума, ако не се разбута от обитателите или течението на водата, може да образува храст, но все пак е по-добре да се върже.

И накрая - акваскейп с Моносолениум на преден план и Явански мъх на заден:  



Условия на отглеждане:

Светлина: слаба до силна

Температура: 5-28 °C

Твърдост на водата: няма претенции

pH: 5.0-8.0

СО2: не е задължителен

(всички снимки в статията са авторски)

Приложение

Тук можете да прочетете повече за най-разпространените в акваристиката мъхове:  http://www.aquamoss.net/Moss-List.htm

А ето и списък на някои атрактивни мъхове, които за сега още не се предлагат в България:

Fissidens fontanus

Fissidens sp nobilis

Fissidens zippelianus

Fissidens splachnobryoides 

Plagiomnium affine 

Plagiomnium trichomanes

Надявам се по-скоро да можем да допълним статията с опит с тях!