Тубифекс

Тубифексът ( Tubifex tubifex ) е вид късочетинест червей от семейство Tubificidae. Той е мръсно червен на цвят и е с дължина 20 - 40мм.  На всеки сегмент от тялото му има по 4 четинки. Храни се с разлагащи се частици, поглъща и преработва през корема си тинята. 


Tubifex tubifex


Обитава дъното на силно заблатени стоящи водоеми, замърсени ручеи и реки, на неголяма дълбочина, обикновено близо до брега. Често в местата на втичане на отпадни води. Неголямата дълбочина осигурява най-добър достъп на кислород и защитава от местните риби. За дишане използва задният край на тялото си, която стърчи от дъното и извършва колебателни движения. Там където има колония от тубифекс ти се струва, че дъното се мести.  Тубифексът образува огромни колонии в силно замърсени реки, но се среща и на пясъчни и каменисти дъна и в по-чисти реки (в незначителни количества).
Може да се открие през цялата година.


Tubifex tubifex  в едно от естествените му местообитания


При възникване на и най-малката опасност червеите мигновено изчезват. Предният край на тялото се намира постоянно в грунта и се използва за хранене с различни бактерии и разлагаща се органика. Затова и се препоръчва да не се хранят аквариумните риби с току що уловен тубифекс.

Предимства и недостатъци на храненето на аквариумните риби с тубифекс:

Към предимствата на тубифекса е това, че е евтин и може да се съхранява жив в домашни условия няколко седмици. При желание може да се отделят по-дребните червеи при промиването му. Подходящ е за хранене на съвсем дребни риби, например неони, както и на подрастващи рибки. При необходимост може да се нареже на ситно. Съдържа голямо количество хемоглубин, който е нужен на малките риби.

Към недостатъците спадат недостатъчното съдържание на витамини, а също и голямoто количество мазнини. При постоянно хранене с тубифекс рибите затлъстяват и настъпва безплодие. Също така, тубифекса обитава замърсени водоеми и ако не е промит добре може да е опасен. Преди да храните с тубифекс, трябва първо няколко дена да го промивате със свежа вода всеки ден.

Тубифексът се използва за хранене на аквариумни риби най-често като жива храна, но за разлика от аулофоруса не се отглежда толкова лесно в домашни условия.

За хранене с тубифекс има специални хранилки с отвори, които се слагат в аквариума и вътре се пуска малко жив тубифекс. Червеите се опитват да пропълзят през отворите и рибите ги изяждат.


хранилка за хранене с тубифекс



Съхраняване в домашни условия: В домашни условия тубифекса се съхранява в ниски съдове с неголямо количество вода, аналогично на природните условия. Червеите трябва да са едва едва покрити с вода. Желателно е да изберете най-прохладното място вкъщи и да го промивате не по-малко от два пъти на ден.

Неголямо количство тубифекс може да съхранявате и в буркан с малко вода в най-ниската част на хладилника, като два пъти на ден трябва да го промивате под стуя студена вода на чешмата. Със силна струя сипваме вода в буркана, изчакваме тубифекса да се пусне на дъното, а останалата вода с умрелите червеи и други боклуци изхвърляме. По този начин можем и да разделим малките и големите червеи. При щателно промиване може да остане жив в домашни условия до няколко месеца.

Тубифексът е обитател на мръсни водоеми и с него могат да се хранят аквариумните риби само след като е промиван цяла седмица и стомахът му се е изчистил!


Купуване на тубифекс: При купуване на жив тубифекс трябва да обърнете внимание на състоянието му. Трябва да е здрав, подвижен, с червеникав цвят, да се старае да се събира в купчинка. Старият тубифекс потъмнява, в купчинката се забелязват по-светли мъртви червеи. Такъв тубифекс не може да бъде спасен с промиване и скоро ще умре.

Има и значително по-безопасна алтернатива - таблетки със сух тубифекс.


таблетки сух тубифекс



Пелети от сух тубифекс


Събиране на тубифекс в природата: В избраният водоем с голямо кепче загребвате горната част на грунта и я слагате в кофа или леген. След това може да промиете тубифекса под струя вода или което е по-лесно, да сложите отгоре марля и да подгреете съда отдолу на слаб огън или в гореща вода. Спасявайки се от топлината, червеите пропълзяват през марлята, откъдето го събирате. След това разбира се ги промивате отново със студена чиста вода.


Събиране на тубифекс в естествените му местообитания


събраното количество тубифекс преди промиване


Източници:
tierlexikon.info
http://aquaplantfish.ru
gaonconnection.com