Аулофорус

aвтор: Boomslang

Аулофорусът (Aulophorus furcatus) принадлежи към прешленестите червеи от семейство Naididae. Тези червени червеи имат дължина на тялото не повече от 2 см и дебелина 0.2 мм. Аулофорусите живеят в заблатените зони на сладководните водоеми, богати на органични остатъци от разлагащи се растения, паднали листа, клони, дървесна кора и др.


Aulophorus furcatus


Има два начина за отглеждане на Аулофорус.

В първия червеите се отглеждат във вода в някой резервоар, например директно в аквариума (заселват се в субстрата).
Във втория метод, който се счита за най-простият известен и най-популярен, той се отглежда в полу-водна среда върху кухненска гъбичка, където горната част на гъбата остава непокрита от водата 2-3 мм.
Гъбата се поставя в малък контейнер, например в пластмасова кутия от сладолед със затварящ се капак, в който са направени няколко малки дупки за въздух, а стените на кутията са залепени със светлоустойчива хартия или филм, за да се запази тъмна.

Хранене на аулофоруса: Можете да използвате спирулина, тревно брашно, парчета варени моркови, тиквички, зеле, бананова кора и т.н.  Според моите наблюдения червеите обожават овесеното брашно. Ако няма от къде да закупите и ако желаете, можете да го приготвите сами от овесени ядки, смлети в кафемелачка.

Храната трябва да се разпръсне на малки купчинки върху повърхността на гъбата. Необходимо е да се подхранва само когато е напълно или почти напълно изядена. Ако се използват овесено брашно или спирулина , те могат да се посипят в малки купчини в центъра или на различни места на гъбата.
На мократа повърхност брашното и спирулината се накисват бързо и стават достъпни за хранене на аулофорусите. Червеите се събират около храната и постепенно я изяждат. При размножаването им храната се консумира по-бързо и храненето трябва да се повтаря по-често.

Особенности при отглеждане:  За да се предотвратят грешки при размножаването на алофоруси, които могат да доведат до загуба на култура от червеи, има важни особености, които трябва да бъдат спазвани.

Нека започнем с въздушните отвори в капака на контейнера. Важно е дупките да са с най-малък диаметър ( можете да ги направите с фино шило или голяма игла за шиене), в противен случай конкуренти могат да се настанят в контейнера ( например плодовите мушици ), които няма да бъдат лесни за отстраняване.

Втората важна особеност е водата и нейното ниво в контейнера. За култивацията на аулофорус по-подходяща е аквариумна вода  и е необходимо да се излее в контейнера такова количество, че горната част на гъбата да остане непокрита с 2-3 мм. Червеите алофорус живеят в гъбката, запълват микроскопичните й кухини, но се хранят на горната повърхност.

С течение на времето водата и гъбата се замърсяват с продуктите на метаболизма на червеите и когато отворите контейнера се усеща неприятна миризма.

Грижа за аулофоруса: Грижата за аулофоруса е свързана с частично измиване на гъбата и пълна смяна на водата в контейнера.
Процедурата е много проста.  Ако на повърхността на гъбата са се натрупали много червеи, отстранете ги с пинсети за известно време, изплакнете гъбата в чешмяна или аквариумна вода без много да изтисквате гъбата,  след това я поставете обратно в контейнера,  върнете червеите,  сипете прясна аквариумна вода и храна.

Много често след измиване на гъбата във водата има много червеи. Водата, в която се измива гъбата, може да се отцеди през мрежа, направена от фина тъкан (или цедка) и попадналите в цедката червеи могат да бъдат върнати в контейнера или да се дадат на рибките.

Стартиране на нова гъба с култура: За да стартирате нова култура аулофорус,  поставяте аулофорусите на нова гъба ( достатъчно е щипка-две с пинсета за заразяване на новата гъба). Първоначално те се крият в нея. Това се дължи на тяхната адаптация към ново място на пребиваване, но след няколко дни червеите започват да се появяват на повърхността, за да се хранят и възпроизвеждат активно.

Простотата на култивирането на аулофорусите не е единственото им предимство. Удобно е също така, че не е необходимо да се мият допълнително, а ако искате да ги измиете - хващате нужното ви количество, поставяте го в прозрачен съд, изплаквате и след няколко минути те се събират на топка на дъното.

Процесът на хранене е много прост: хващате ги с пинсетата и право в аквариума за радост на гладните рибоци!

Аулофорусите са истинска радост за всички видове рибки, но понеже пуснати в аквариума имат навика да се събират на топка на дъното, най лесно е щипката червеи да се постави в някакъв малък съд с вода, той да се разклати хубаво и тогава да се изсипе в аквариума.
Ако е необходимо, червеите могат да се нарежат с остър нож върху парче гума или стъкло. Нарязания аулофорус не умира и не замърсява водата, защото всяка част е жива и има свойството да се възстанови в отделен индивид. Малките рибки обожават аулофорусите и растат много бързо хранени с тях.


Нагледно описание на отглеждането на Аулофорус:

Избираме си съд ( контейнер ) с хубаво затварящ се капак. Надупчваме капака за да влиза въздух до хайванчетата. Може по желание да се пъхне в дупките по малко памук, за да е сигурно че някоя закъсала винарка няма да си остави потомството при нашите бъдещи пиршества за рибки.

Поставя се кухненска гъба (или няколко гъби се нареждат в зависимост от размера на контейнера). Заливаме ги с аквариумна или чешмяна вода ( не хлорорана! ). Водата трябва да е толкова, че гъбите да са се потопили в нея, но горната им повърхност да е на  3- 5 милиметра над нивото на водата в съда.


контейнер с поставени в него кухненски гъби



сипваме водата в контейнера, като оставяме 3-5м на гъбите да стърчат


Върху така накиснатите във вода гъби с пинсета слагаме по щипка от аулофорусите от стартовата култура. Не се притеснявайте, най вероятно за ден-два те ще изчезнат безследно - настаняват се в порите на гъбката, вие просто поставете по малко овесено брашно в близост до мястото, където сте ги поставили...натам те си знаят.


поставяме отгоре на гъбите по щипка алунофорус


За хранене може да се използва овесено брашно ( най-добри резултати! ). Ако няма от къде да вземете - по-горе съм написал за връзката между овесените ядки, кафемелачката и крайният резултат. Стотина грама ще ви стигнат за цяла вечност, не се увличайте в производството му


слагаме малко овесено брашно за храна на алунофорусите

Друга изключително полезна храна за аулофорусите е моркова  ( най-червено оцветяване ). Купуваме моркови и ситно ги нарязваме на колелца. Слагаме нарязаните кръгчета в найлово пликче и ги замразяваме във фризера.
Когато ще храним изваждаме нужното количестов кръгчета морков - 2, 3, 4 в зависимост от боря на гъбите с алунофорус, потапяме ги във вряла вода. Изваждаме ги от водата и чакаме да изстинат добре. Така омекотените резени морков поставяме при гладните червейчета за да започнат с банкета.

Трети вид храна са таблеткте спирулина. Няма да обяснявам от кой зоомагазин да си ги доставите, оставям избора на вас.  Поставяме таблетката на гъбата (може да я разчупиме на няколко части за по-удобно), тя поема вода от гъбата...и пира започва.

Смяна на водата: Водата се сменя веднъж на ден или през ден.  Аз сменям всеки ден, за да избегна миризмата на застояла вода. И да да оставите дзверовете няколко дни, нищо няма да им се случи. При смяна притискаме внимателно гъбите с ръка, за да не се изтресат от кутията, източваме старата вода, най добре в някакъв съд, покрит със ситен плат, защото част от червеите си отиват със старата вода, след това внимателно ги щипваме с пинсета...и право в аквариума при гладните рибки...или обратно на гъбата.  Доливаме вода със стайна температура. Аз използвам източената от аквариумите вода, но при нужда може и чешмяна, стига да не е хлорорана.


изливаме старата вода


сипваме нова от аквариума


Хранене на рибките:  Малко след като сме сложили храна на нашите аулофоруси, те са се събрали около нея във форма на щъкаща червена маса. Взимаме си с удобна широка пинсета толкова, колкото ни е необходимо и при желание промиваме в някакво съдче, а ако няма примеси от храна - може и директно в аквaриума. Аулофорусите във вода имат навика да се събират на топки, затова разбъркваме с пинсетата преди да ги изсипем в аквариума.

Резултатите се виждат на последната снимка.


взимаме с щипка от алунофорусите


слагаме ги на капака на контейнера



и храним аквариумните любимци