Циклопс

автор: БАЕ

Copepoda
обединяват няколко семейства низши ракообразни и обхващат 1800 вида. Тези планктонни рачета с размер 0.5 - 2 мм обитават както пресни, така и солени води.

Обитатели на сладководни води са циклопс ( Cyclops ) и диаптомус (Diaptomus). Поради външната си прилика и двете се наричат от акваристите циклопс.
Тялото им е разделено на сегменти, на главата има едно око, откъдето и идва името циклопс - на името на едноокия гигант от древногръцката митология.
На главата има и две двойки антени, като едната е по-дълга от другата и служат за придвижване. Скоростта на подскоците на циклопса може да достигне до 75 мм/секунда, което ако го сравним с подводница, циклопса може да проплува своята дължина 26 пъти по-бързо от подводница със средна скорост.


типичен сладководен водоем където обитават Cyclops  и Diaptomus


Cyclops  в естествения си хабитат

В основата на корема на женската има 1 или 2 торбички за яйца, където те се развиват. От тях се появяват така наречените науплии - новоизлюпени рачета.


науплии на Cyclops


Циклопса се храни с органични отпадъци, дребни водни организми, инфузории, микроводорасли. Обитава водоемите целогодишно.  Прекрасно са се приспособили към неблагоприятните условия на живот. Когато водема замръзне или пресъхне, те се обвиват с особено вещество, което сами отделят и около тях се образува своеобразен пашкул. В него циклопса може да замръзне в леда или да остане на дъното на пресъхнал водоем. На сухо може да оцелеят до 3 години, затова и така бързо се появяват заедно с есенните дъждове.

Втора причина за широкото им разпространение е способността им да оцеляват във вода с ниско съдържание на кислород, както и силно кисели води. Може да живее няколко дена при пълно отсъствие на кислород, а даже и при наличие на сероводород.

Ако погледнете циклопсите през лупа ще видите, че едните имат малки торбички, другите не, с торбичките са женските а без торбички са мъжките.


женски Cyclops 



мъжки Cyclops 


Ловене на циклопс в природата:  Начините на ловене на циклопсите в естествените водоеми са същите като при дафнията, но в сравнение с нея той умира по-трудно, не умира масово в аквариума или в съдовете където се съхранява.
За ловенето ви е необходимо кепче с тънка, но ситна мрежа, в противен случай дребните циклопси, а същo и науплиите няма да бъдат хванати.

За да хванете циклопси трябва да пуснете кепчето във водата и с движения във формата на лежаща осморка, създавайки водовъртеж да хващате циклопсите. При това кривите линии на осморката ги преминавате плавно с кепчето, а пресичащите се рязко. Хванатите циклопси може да завиете във влажна кърпа и така да ги пренесете до вкъщи, може да ги сложите и в стъклен или пластмасов съд. Съхраняват се на хладно тъмно място, в широк съд с малко ниво на водата. Ако нивото на водата е по-голямо ще ви е необходима и аерация. Загиналите циклопси трябва да се отделят. Можете също така да го изсушавате или замръзявате.

За рибите не е толкова лесно да успеят да хванат циклопсите, защото те се движат доста бързо.

При хранене на малките с науплии на на циклопс трябва да им давате толкова, колкото веднага могат да изядат, тъй като науплиите растат бързо и след време могат да нападнат малките.


Cyclops в аквариум


Източници:
http://aquaplantfish.ru