Светодиодно осветление за Нано аквариум

автор: niky

Гледайки толкова много проекти за светодиодно осветление, което стана особено популярно последните години, реших и аз да си направя такова за моя скромен аквариум от 30л.

Електрониката ми е хоби от много години и електрическата част не е била никога проблем, но пък механичната винаги ми е била кошмар.

Ровейки из Интернет, попаднах на едно осветление от италианската фирма Vitrea - друго не знам какво могат да правят италианците, но по дизайн определено са много напред.

Ето как изглежда оригиналното светодиодно осветление от Vitrea:



За съжаление, това произведение струва маса пари, които нямах никакво намерение да дам, дори и да имах излишни. Затова реших да се опитам да си го направя сам. Случайно попаднах и на друг като мен - http://greenneedle.co.uk/LEDMK3_1.html. Човека определено се беше справил доста добре според мен. И така, вече имах идеята, имах и нагледен пример, затова се заех с реализацията.

Аз излишен МДФ вкъщи нямам, затова купих едни чамови дъски, защото за рязане разполагах само с трион за клони :), имах също винтоверт, който ползвам и за бормашина, пила за дърво и доста шкурка. А, и най-важното - фреза, който никога не бях ползвал.

И така - първо залепих две дъски за да стане дебело парче и после се почна рязане. Стойките се състоят от три отделни части, като са залепени помежду си с лепило за дърво.

На снимките по-долу можете да видите как изглеждат първоначално. За закрепване на стойките към стъклото и капака сложих винтове, между които ще има алуминиева шина за да не се счупи стъклото.

Трите части залепени



Горната част с винтовете



Само горната част, с фрезования канал



Поглед отстрани - личат си ясно отделните парчета



Винт и залепена гайка



Първоначално лепях гайките, ама нещо не ми допадна много това решение. После открих, че хората отдавна са го измислили - гайка -  винт. Пробива се отвор с малко по-малък диаметър от гайката и после се навива. Даже не е нужно да се лепи.

Гайка - винт



Следва кит за дърво. В местния магазин имаше само един, който пък беше малко едър, но с повече шкурене и псуване ставаха нещата.

Стойката с кит



Следва боядисване със спрей, шкурене, боядисване, шкурене и пак боядисване.

Горе долу стана добре. Нямах нерви за повече.

И така, следва капака с диодите. Имах излишен плексиглас 10мм, и реших че това ще е капака. Направих си шаблон за пробиване и се почна - 13 дупки фи 25 в плексиглас 10мм. Не е много лесно, но с вълшебните думи и две разредени батерии на винтоверта - стана прилично.

Следва нареждане на диодите и радиаторите, така че да пасната на дупките (както се сещате имаше и малки разминавания от идеалната позиция.)

Фиксирах радиаторите с тиксо към една дъска, между тях сложих тръбички от клечки за уши за разделители :)



Нареждане на диодите



Слагане на капака от плексиглас



Центриране на диодите



Залепване с двукомпонентно термолепило и запояване



Схемата на свързване е последователно



За захранване ползвах MEANWELL LPC-35-700 - източник на постоянен ток 700ma, 35 W.

Монтиране на рефлекторите



Тия рефлектори не знам кой ги е проектирал, но ми скъсаха нервите. Имам предвид тези за диоди XR-E. Не знам как са мислили да се запояват тия жици и после да се сложи рефлектора, явно не са. Наложи се да ги преправя, като им изрежа малки дупки отдолу, за да може спойката да влезе в рефлектора, а той да легне плътно около диода.

С рефлекторите за XP-G нямаше никакъв проблем - хората бяха предвидили два прореза отстрани и жиците си минават без проблеми.

Монтираните рефлектори и плексигласа



Умувах как да прекарам жиците, така че да не ме дразнят и реших да пробия плексигласа, за да минат отгоре и после кабела да мине през една от стойките.

Пробитият капак и проводниците



Следва монтиране на скоба за кабела и фиксирането и с винт



На горната снимка можете да видите как са хванати отделните радиатори помежду им - залепени са към алуминиева шинам която е двойна, за да се получи растояние, достатъчно капака да не опира в кабелите. След двата слоя шина има двойнозалепваща лепенка и към нея е хванат плексигласа

Готовият капак с диодите





Монтирана е първата стойка - можете да видите алуминиевата шина между капака и винтовете



Готовата продукция :)





In action



Няколко думи за избора на диоди. Реших да не откривам Америка и да видя как го правят производителите. Харесах си светодиодно тяло RAZOR R420r A8000. 

Там диодите са разпределени така



При мен няма два канала, а и реших да си спестя Warm white диодите, защото имах останали 6 XR-E Cool white и използвах тях.

Спецификацията на RAZOR R420r A8000



Моята спецификация



Като цяло съм доволен. Не съм сигурен дали ми трябват тия оптики все още, просто ползвам капака отскоро и не мога да кажа вървят ли растенията, но определено мъховете харесаха LED осветлението.

Всъщност за мен предизвикателството беше механичната част и там мисля че се справих прилично.

Николай Начев

03.05.2013