Топ 5 на животните, хранещи се с водорасли в сладководен аквариум с растения

Топ 5 на животните, хранещи се с водорасли в сладководен аквариум с растения.

Превод: icebg

Когато става дума за борбата с водораслите в аквариума, балансирането  на хранителните вещества и водата с добро качеството ще ви помогнат  само донякаде. Всъщност  най-мощният инструмент в арсенала за борба с водораслите е апетита  на животните,  които се хранят с тях. Те са във всички форми и размери и някои се справят по-добре от други. Идеалният баланс е неагресивно животно, което не е прекалено голямо за вашия аквариум и се храни с водораслите, които се разпространват най-бързо и често. Ето и петте най-полезни твари, които ядат водорасли и са подходящи за залесен аквариум:

1. Otocinclus affinis (Отоцинклус)



Otocinclus affinis (Sneindachner, 1877)

Тези малки сомчета са невероятни алгояди. Първо - те са относително малки и не достигат повече от 5 сантиметра,  което ги  прави  подходящи  за почти всички размери аквариуми. Второ - те не са агресивни и  всъщност e доста забавно да се наблюдават. Сравняват ги често с малки маймунки, подскачащи от клон на клон. И накрая, те ядат много водорасли и никога няма да  докоснат вашите растения.Oбичат кафяви водорасли (диатомеи), които са често срещани в нови аквариуми, също така всички видове меки зелени водорасли, включително зелени налепи. Трябва да сте внимателни да имат достатъчно за ядене, ако нямат можете да ги храните с тиквички и краставици. Не ги отглеждайте с едри хищни  риби в аквариума,  за да не се превърнат в закуска (известно е, че Скаларии и други едри цихлиди се опитват да ядат Отоциклуси). Дръжте ги в групи и ще имате аквариум, който е  чист от водорасли!

2. Caridina japonica (Амано скарида)



Caridina multidentata (Stimpson, 1860)

Добили популярност покрай Такаши Амано в природните  му акваскейп аквариуми, тези скариди са доста издръжливи алгояди. Те ядат водораслите, които повечето други алгояди не закачат.  Хранят се  с космовидни и други зелени водорасли и дори почистват  излишната храна. Не могат да се развъдят в сладководен аквариум както другите скариди (ларвите се нуждаят от солена вода, за да се развиват). Caridina japonica са сравнително големи и рядко  биват изяждани от повечето риби.  Големите Боции и Трихогастери могат да се опитат да ги превърнат в основно ястие, така че бъдете внимателни. Не са агресивни, но внимавайте, защото ще се хранят с  хайвер и личинки, ако се доберат до тях. Подобно на други безгръбначни, те са изключително чувствителни към медта, често срещана съставка в повечето лекарства за рибки.

3. Neocaridina denticulata VAR Sinensis "Red" (Черешова Скарида)



Neocaridina heteropoda var. red

Черешовите скариди са красиви и интересни, заради ярко червената си окраска,  освен това поддържат аквариума ви кристално чист!  Ако  се нуждаете от нещо, което трябва да почисти аквата ви от водорасли, просто  сложете в него екип от  черешки и те ще се роят навсякъде  докато не изядат всички водорасли!  Хранят се с повечето видове  меки алги и няма да ядат растенията ви. Нещо повече, те ще се размножават при подходящи условия и вие винаги ще имате пълен екип алгояди. Имайте предвид, че те са чувствителни към параметрите на водата, особено към наличието на мед. Заради сравнително малкия си размер (2-2.5 см) могат да станат жертва на по-едрите риби (всички малки скаридки могат да бъдат изядени от почти всяка аквариумнаа риба) и за това е най-добре да се гледат сами. (бел. пр. Едно лично наблюдение -  при добре залесен аквариум с достатъчно укрития (особено мъхове) оцеляват поне 40% от малките, което е достатъчно за поддържане на стабилна популация).

4. Plecostomus (Плеко)**



Ancistrus temminckii (Valenciennes, 1840)

Плеко (*) са много разнообразни по форма и размери и не всички са подходящи за залесени аквариуми. По голямата част от тях  достигат над 32 см дължина и поради това не са добра идея за повечето нормални по размер залесени аквариуми. На всичкото отгоре, когато порастнат, те често дъвчат листата на растенията и дори могат да повредят акрилни аквариуми с мощните си усти. Ето защо, по-малките плеко са единствените подходящи за залесен аквариум. Един от тях е малкият  Ancistrus temmincki (показан по-горе), който достига само до  10 -12 см в дължина. Почти нищо не се може да се сравни с апетита на pleco, те ще пазят стените на аквариума ви кристално чисти,  дори могат да изстържат зелените точковидни водорасли  от стъклото, нещо което никой друг алгояд не може да направи. Подходящият вид Плеко са ненадминати в апетита си за водорасли и са сравнително добри алгояди, които могат да се ползват и в по-голям залесен аквариум. Могат също така да съжителстват с по-големи  и агресивни риби, тъй като имат шипове по бузите си, с които могат да се защитават и са активни основно  през нощта.



* Плеко  е синоним на повечето риби от семейство Лорикариеви сомове Loricariichthys

** Линка не е за въпросният Ancistrus temmincki, а на близък до него вид

5. Crossocheilus siamensis (Сиамски Алгояд или SAE)



Crossocheilus siamensis, SAE (Smith, 1931)


Сиамскияте алгояди за малко да не влязат в този списък. Освен че се намират трудно (това вече не е точно така бел. пр. ), те имат и доста двойници. Няколко са основните им  предимства, но заедно с тях вървят и  доста големи недостатъци. Първо, те едни от малкото риби, които ядат червени водорасли и черна брада, също така изглежда обичат  Космовидни  водорасли. Апетита им обаче, не винаги се ограничава с това. Хапват си  и растения с фини листа - Eleocharis acicularis  и Mayaca Fluvitilis, а също така и мъхове. Когато станат по-големи, започват да ядьт все по-малко водорасли,  като при пълен размер не ядът почти никакви, особено ако имат допълнителна храна.  Когато достигнат максималният си размер от 13 -16 сантиметра, те започват да се държат агресивно и да тормозят другите риби в аквариума ви.  Въпреки това, арсенала ни е ограничен, когато става дума за червени водорасли,  черна брада и космовидни водорасли. Сиамският алгояд може да се окаже изключително полезен, стига да нямате растения с нежни листа и риби, които лесно се стресират.

Линк към оригиналната статия: http://www.aquatic-eden.com/2007/03/top-5-algae-eaters-for-planted-aquarium.html