Външен филтър (external filter)

Външен филтър (external filter)


Канистров филтър (canister filter)


На картинката е показан принципа на действие на канистров филтър. Ако вече сте прочели за принципите на филтрация и за устройството на вътрешния филтър то вече всичко би трябвало да ви е ясно без допълнителни разяснения. Нищо ново, в отделна секция се поставя филтриращия елемент (или няколкото филтриращи елементи) за различните типове филтрация (механична, химическа и био-филтрация, която се явява най-важната).


Основното предимство на този филтър, в сравнение, например с дънния се явява удобството при експлоатация - много по-удобен е за почистване. Може да се сменят филтриращите елементи в зависимост от необходимия тип филтрация - например, поставянето на активен въглен за няколко дни, с цел изчистване на водата след употребата на антибиотици. Подаването на вода обикновенно се осъществява с помпа, макар че може да се използва и въздушния компресор - подобна схема може да се види в някои стари книжки за аквариуми. Но тъй като ефективността на подаване на вода с въздушния компресор е малка, то на този вариянт няма да се спираме.  Във филтъра може да се поставят различни филтриращи материали (напълнители). Фирмите производителки препоръчват да се поставят само техни напълнители, и това е напълно понятно. Смело можете да поставяте и напълнители от други фирми или дори да поставяте ваши.


Обикновенно канистровите филтри се нещо подобно на система от кошници от няколко отделения, така че да е удобно поставянето на различни напълнители без те да се смесват.  Различните фирми производителки препоръчват различен ред на поставяните напълнители, но вие можете да си изберете и свой собствен ред. Обикновенно първо се поставя механичен филтър, който задържа едрите замърсители, той трябва да се почиства по-често. След него, ако искате, може да поставите активен въглен, или някакъв друг химически напълнител, например цеолит за отстраняване на амоняка. На последно място може да се постави гъба за финно очистване на водата или торф или нещо друго.   В настояще време външният филтър се явява най-популярния филтър за пресноводни аквариуми.


Поради голямото предлагане може да се затрудните при избора на филтър. По мощност е необходимо филтърът да бъде с дебит 2-4 пъти обема на аквариума за час. При това не забравяйте, че често производителите дават дебите при празен (или с нов напълнител) филтър а производителността зависи от много фактори, включително и положението на филтъра в зависимост от нивото на вода в аквариума. Главен параметър се явява и удобството - колко лесно се отваря капака, има ли дръжки за изваждане на напълнителите и най-важното - как се пуска "на сухо", ако е под нивото на аквариума и водата постъпва от сифон.  


Понякога акваристите се опасяват да поставят филтъра под аквариума, тъй като може да изпусне уплътнителя и на пода да изтече (по принципа на сифона) целия аквариум. За да не се получи това пробийте малка дупка в тръбата, от която се засмуква водата, малко по-ниско от минималното ниво до което спада водата при частичната й подмяна. Ако водата спадне под това ниво, в тръбата ще навлезе въздух и няма да изтече целия аквариум. За да не протича филтъра при чистене използвайте кранове за запушване на входната и изходящите тръби. Могат да се използват например затварящи кранове от водното охлаждане на автомобил.



Външният филтър е направен аналогично на канистровия и представлява кутия която се закача на ръба на аквариума и се поставя извън аквариума.   Външните филтри биват различни типове и конструкции. В сравнение с канистровите те са по-лесни за обслужване тъй като не се налага откачането на шлангове и т.н. Техен недостатък в сравнение с канистровите се явява по-малкия им обем. Често на изхода на такъв филтър се поставя био-колело, което значително увеличава ефективността му.


За неголеми аквариуми той се явява един от най-удобните видове филтри.     Когато сменяте филтъра не подменяйте целия напълнител наведнъж - бактериите бързо ще се прехвърлят на новия напълнител от стария.   Канистров филтър е сравнително лесно да си направите сами. Всичко, от което се нуждаете е кутия за напълнителя и помпа, която трябва да седи след филтъра (за да се замарсява по малко).