• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

CO2 Начинаещ за изходното налягане

Започната от Roll, 24.05.2007 02:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Roll

Най-сетне и аз сглобих CO2 системка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload8.postimage.org%2F481422%2FS5001084.jpg&hash=66f16ac3f748fe56a093302ae8ecdf2d50645641

1. Бутилка (празна) от Солти 2кг. 63лв.
2. Кран и пълнене от Messer (26лв. + 2лв.)
3. Редуцир вентил от Редко 58лв.
(Редко и Messer са на 2-3км един от друг. Много удобно с един куршум 2 модула)
4. Магнитен клапан, Дросел и Нипели от Camozzi (48лв.+12лв.+6лв.)
(Едно важно нещо което за съжаление разбирам твърде късно. Ако ще си взимате магнитен клапан гледайте да е с възможно най-малкa мощност моя е 8W и грее като печка което ама хич не ми харесва)
----------------------
Тотал: 215лв. (малко повече ако включим времето и бензина)

Всички адреси намерих във форума което беше супер полезно мерси!!!
Такаа изфуках се а сега по същество :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fupload8.postimage.org%2F481493%2FS5001088.jpg&hash=0e8255cc711841b853871cd9855f406a2ed32f05

Някъде във форума четох, че Сера препоръчват 0.5 до 1 бара изходно налягане за техните системи. Тъй като моята не е Сера пък и изходното ми налягане се показва само в L/min бих искал да знам на колко го държат хора с подобни на моята системи (при положение, че имам дросел за по-голяма прецизност след редуцира!). Както и някой съвет като за начинаещ относно обслужването и безопасноста. Не ми се струва шега да си имаш в къщи такава "бомба" :)

bengan

  Добре си посъбрал нещата мисля че работата ще стане.А сега както казваш по същество. Изходното налягане зависи наи много от дълбочината на твоя аквариум т.е. необходимо е такова налягане при което газта спокоино да преодолява водния стълб и да изтласква СО2 в реактора ако ползваш активен реактор (с помпа ) тогава това налягане е направо минимално. За настроиването на системата ако искаш използваи моя метод:
1.Пусни маркуча с СО2 до дъното на аквариума;
2.При напълно  отворен дросел (аз му казвам иглен кран) постепенно и много  бавно увеличаваи изходното налягане на системата ти (от малкия кран на редуцирвентила );
3.Когато СО2 избута водата от маркуча и започне да излиза на равномерен (но не бурен) поток от маркуча значи си постигнал подходящото налягане за твоята дълбочина;
4.Със дросела и преброителя (маи още не си го набавил ) реголираш броя на мехурчетата които са ти необходими (това зависи от доста неща но във форума всичко е описано);
5.Включваш реактора (и него маи не го видяхме по снимките) и отново реголираш мехурчета с дросела;
6.Ако нямащ пропуски на газ (също е описано във форума) с твоята двулитрова бутилка трябва да нямаш проблеми поне три месеца т.е. до тогава да ти стигне газта.
Както си забелязал никаде не използвахме показанията на манометрите и те наистина не ни трябват по следните причини:
1.Манометъра на високото налягане показва винаги около 70 атм. (или някаква зона маркирана със зелено) защото това е налягането при което се втечнява СО2 и то ще бъде все толкова и при пълна бутилка и при наличието на дори само една капка течен СО2 в нея, после рязко намаля което означава че бутилката е празна (така или иначе и с манометър и без него когато спре да излиза газ ще се досетиш че бут. е празна);
2.Манометъра за ниско налягане показва (независимо в какви мерни еденици) какво е работното налягане на системата (това което постигнахме по горе и без него);
3.Мисля че стана ясно че и от двата манометъра нямаме нужда, затова и аз карам с редуцирвентил без манометри (те са и наи евтини).
Накрая само ще ти кажа че от начало и аз бях с магнитен клапан като твоя и също загряваше яко затова го смених с магнитен клапан за бензина (не е нужно да е за газта защото рабатим с ниско налягане пък и са значително по евтини) от автомобилна газова уредба и с едно малко адапторче за 12 волта си работи много добре.
Добре е да имаш и обратен клапан преди реактора тои няма да позволява да се пъли с вода от аквариума маркуча когато вечер си изключил подаването на СО2 (нали за това си взел манит вентила).

Roll

Имам дросел вижда се на снимките. Реактора и брояча са ми от Ferplast имам и обратен клапан преди реактора.
В момента реактора и магнитния клапан са вързани към таймера на лампите, така пускам CO2 само по светло. Очаквах да издържи повече от 3 месеца с тази система?
Явно малко съм се поизхвърлил с този редуцир с два манометъра.
Магнитния клапан за сега няма да сменям (все пак 50лв. ми стува този  :'( )

За сега съм извадил два извода които ще са полезни за някой който е тръгнал по същия път:
1. Не се изхвърляйте със скъпи редуцири с няколко манометъра не са ви особено нужни.
2. Вземете възможно най-маломощния магнитен клапан за да не ви грее.

bengan

 Честито вече си готов с подхранването на растенията с СО2. Сега ти предстои по трудното (поне за мен) да разбереш от какво друго имат нужда растенията и да им сложиш подходящите торове.

Joro Vn

    Roll, не съжалявай за това, че имаш манометрите. Първият, който показва налягането в бутилката, наистина не дава кой знае каква информация, ако приемем, че бутилката няма да попада в гореща среда. Но вторият вече може да е свързан с безопастната експлоатация на системата като цяло. По принцип редуцир-вентила не трябва да допуска дори и при максимално отворен дросел високо налягане на изхода си, но не съм сигурен дали при всички конструкции е така. При твоят електромагнит-вентил максималното работно налягане е около 30 bar, но от серията на CAMOZZI, която ти препоръчах, е 10-15 bar. Ако например редуцир-вентилът ти допуска максимално изходно налягане 30-35 bar, продполагам се сещаш какви може да се последиците, ако по време на настройките го отвориш до края и оставиш така. По тази схема на подредба на елементите при затворен електромагнит-вентил или почти затворен иглен клапан няма да разбереш, че си навлязал в прекалено опасно работно налягане. Може да повредиш останалите елементи след редуцир-вентила. А да не споменавам за опасността, ако се пръсне метален елемент. Тук работният флуид е газ и всяко такова пръсване е опасно. Газовете, за разлика от течните флуиди /напр. вода/, имат свойството да се свиват стотици пъти, и това свиване е свързано с акумулиране в обема им на потенциална енергия. При пръсване тя се превръща отново в кинетична и действа с голям разрушителен ефект. Не случайно съдове и тръбопроводи се изпитват хидравлично, а не пневматично. Дори и да не издържи пробата, съдът само се сцепва, течният флуид леко пръсва настрани и след това кротичко си изтича пред пробива. С газа не е така. Частен случай, с ефект като на газовете, е водната пара. Чувал си за случай с бойлери. Това е ефекта от такъв разрив.
    Малко пак се увлякох и не искам да насаждам излишни тревоги, но все пак за 10-на лева в повече /манометъра/ не си струва пренебрегване на реални опасни последици.

Similar topics (4)

37618

Публикации: 34
Прегледи: 17336

54498

Публикации: 4
Прегледи: 2713

10400

Публикации: 4
Прегледи: 3690