• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 12:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Sera Snail Collect - каква е идеята?

Започната от Boby_, 13.03.2007 09:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Здравейте!

Вчера си получих пратка с разни нещица, поръчани от един онлайн магазин, продаващ продукти на SERA. Сред тях беше и Sera Snail collect. Отдавна има проблем с планорбиси, а поради това, че някои от рибите ми са доста деликатни, не искам да пробвам химически средства. Затова реших, че този капан ще е добър компромис - механично премахване за достатъчно дълго време ще ограничи проблема, дори да не го реши окончателно.
Та получих си аз пратката и си сглобих капана според инструкциите, като поставих всички прегради. Според кутийката разстоянието между тях в тази конфигурация е 3 мм и това вероятно е така. Стори ми се, че това е твърде малко, за да премине планорбис, но реших, че след като аквариумът е пълен с охлюви с всякакви размери, все ще се намерят и по-дребни, които да минат. Има възможност и да не се поставят всички прегради, но тогава разстоянието става 9 мм, което вече позволява на риби да влязат - имам два съвсем малки трофеуса, както и няколко циприхромиса, които биха се намърдали вътре на момента, стига да могат. Разликата между 3 и 9 мм е огромна, а междинен вариант няма. Както и да е, реших да пробвам с трите милиметра. Поставих в капана таблетка Sera O-Nip и го сложих снощи в аквариума точно преди загасяне на лампите. Извадих му въздуха внимателно, така че всички зъбци на "гребенчетата", които пречат на охлювите да излязат, да падната нормално надолу. Затиснах капана с малко камъче (пак според упътването) и го сложих с единия отвор към валиснерията, в която има най-голяма концентрация на охлюви в аквариума.
Тази стурин станах, преди таймерът да включи осветлението и извадих капана. Е, Sera Snail collect записа своеобразен рекорд - в аквариум, пълен с охлюви, в който планорбисите влизат дори в канистъра, пълзат по всички камъни и си "позволяват" да излизат на светло дори през деня, Sera Snail collect не успя да улови НИТО ЕДИН ОХЛЮВ. Даже да го беше полазил от горната страна някой, щях да се зарадвам, но там просто нямаше охлюви. Никъде.
За мен са очевидни две неща - първо, 3 мм са твърде малко, а 9 - твърде много, за да работи ефективно и БЕЗОПАСНО за рибите този капан. И второ - O-Nip изобщо не представлява изкушение за охлювите, трябва друга примамка.

Та в тази връзка имам няколко въпроса към СЕРА - изпробван ли е изобщо този капан? Тестван ли е в аквариуми с риби, които могат да минат между пречките при положение, че те са нагласени на 9 мм? В състояние ли са рибите да повдигнат зъбците на "гребенчетата"? С какво може да се замести Sera O-Nip, така че наистина да привлича планорбисите?
Хайде за примамка мога да пробвам и сам различни неща. Но не ми се рискуват риби, за да проверявам дали могат да влязат в капана.
Предварително благодаря за отговорите!


SERA


Здравей,

Лично аз не съм тествал капана за охлюви.
Сера не биха си позволили да пуснат продукт без да е тестван.
В никъкъв случай не оставяй разстояния 9 мм., ако имаш рибки които могат да минават през тях.
Идеята е, че охлювите ще преминат, като повдигнат зъбчетата, а рибките не могат.
Друга примамка не мога да предложа, защото това което би привлякло охлювите ( примерно парче кренвирш ) би замърсило водата.
За какви охлюви става дума?
Моля, пробвай още веднъж с о-нип.

Поздрави
Сера

Boby_

Здравейте и благодаря за отговора!

Идеята ми е ясна. Въпросът е, че на практика капанът има две нива на защита за рибките - първо решетка от пречки, разстоянията между които се регулират на 3 или 9 мм и второ гребени със зъбчета, които рибките не би трябвало да могат да повдигнат. Ако сложа решетката на 9 мм, дали гребенчетата сами по себе си ще са в състояние да задържат рибките вън от капана, това ми е питането на практика.

Охлювите са планорбиси.
Колкото до примамката, по-скоро мислех да използвам листенце от зеле или маруля - няма да има проблем за една нощ със замърсяването.

SERA

Цитат на: Boby_ - 13.03.2007 12:22
Здравейте и благодаря за отговора!

Идеята ми е ясна. Въпросът е, че на практика капанът има две нива на защита за рибките - първо решетка от пречки, разстоянията между които се регулират на 3 или 9 мм и второ гребени със зъбчета, които рибките не би трябвало да могат да повдигнат. Ако сложа решетката на 9 мм, дали гребенчетата сами по себе си ще са в състояние да задържат рибките вън от капана, това ми е питането на практика.

Охлювите са планорбиси.
Колкото до примамката, по-скоро мислех да използвам листенце от зеле или маруля - няма да има проблем за една нощ със замърсяването.

Не, гребенчетата не могат да задържат рибките. По добре не рискувай (имайки в предвид цената на рибките от този род ).
По мое мнение о-нип е по-подходящ за примамка ( въпреки фактите ). Те и планорбисите не са много придирчиви към храната.
Нищо не пречи да опиташ и с маруля.
Ще съм блгодарен, ако пишеш за резултите от втория опит.

Успех

Boby_

Продължавам да си пиша аз по темата.
Резултатът от втората нощ потвърди този от първта с пълна сила. Този път дори се опитах да наместя така пречките, че да максимизирам разстоянието между тях (има минимална възможност за движение напред и назад поради специфичната форма на дупките), като ги подредих "шахматно".

Ето резултатите нагледно:
1. Разположние на капана - нагласих го така, че от едната страна да е полузаровен в грунда, за да могат да полазат охлювите, а от другата да е сред валиснерията, така че да им позволи да влязат, без да излизат на открито. Ето как (снимката е от сутринта):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2FKapan1.jpg&hash=d7461a7dc80e53d5ea74b25e4619248fe154fd44

2. На сутринта проверката показа, че вътре нямаше нито един охлюв, а вместо това в средата имаше една малка кафява купчина (бившата Sera O-Nip):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2FKapan2.jpg&hash=504f6e032bb6df27962fd5d7556ea1452dfd26b6

3. Бързият оглед на аквариума показва достатъчно количество охлюви с предполагаемо подходящи размери за "капана":
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2FSnails.jpg&hash=11f2fc00ec54733baedb914f80d309a28e64df38

Изводите са следите:

1. Sera O-Nip далеч не е толкова изкушаваща за охлювите, колкото се твърди в упътването. Освен това в рамките на нощта тя се разпада в по-голямата си част до дребни частици, които в последствие при изваждането на капана се пръват в аквариума и го замърсяват.

2. Охлюви с размер, който им позволява да преминат между пречките, не са в състояние (вероятно) да повдигнат гребенчето, а тези, които могат да повдигнат гребенчето, са твърде големи, за да минат между пречките.

Крайният ми извод е, че Sera Snail Collect е недоразумение, което изобщо не е в състояние да свърши работата, за която търговците твърдят, че е предназначено. И тук проблемът изобщо не опира до пари. Смятам да се опитам да внеса подобрения в капана, така че да има някакъв шанс да свърши нещо (ще модифицирам преградите).

Надявам се, че господата вносители на Sera ще предадат изводите и опита ми на колегите си в Германия и ще очаквам отговор от производителя на какво се дължи това недоразумение с техния продукт.

SERA


В някой магазини в Европа е разпространена практиката, този капан да се дава под наем. Магазина срещу определена сума го дава за една седмица за да се справиш с охлювите и после го връщаш. Тази практика е от доста време и капана действа.

От друга страна твоите резултати показват точно обратното. Разбира се, че ще пишем до Сера-Германия за отговор. Ние също желаем да предлагаме продукти, които изпълняват предназначението си.

Отговор ще получиш веднага след, като пристигне отговора от Сера-Германия


flasher

Boby_, имаш ли възможност да го следиш примерно около час след загасяне на лампите?
Дали въобще някой охлюв се опитва да влезе?

sss

Аз пробвах капана преди 2 месеца. Заложих го Както Боби е показал /забит в грунта/ 2пъти през 1 ден. Изтребих всичката гад само с 2 залагания. Направо виждах как охлювите тръгват към капана като пощурели.
Искам да отбележа, че залагах капана вечер, изгасях осветлението и на сутринта го вадех.

Boby_

Ъпдейт по темата: махнах всяка втора преграда, като така разстоянието между пръчките вече стана 9 мм - предостатъчно за всеки планорбис.
Първата вечер пробвах капана в малък аквариум без риби, но "заразен" с дребни планорбиси, попаднали вътре с валиснерията. Сработи сравнително добре - примерно половината "население" на аквариума беше вътре на сутринта.
Реших да рискувам в големия аквариум с 9 мм разстояние на пречките. Снощи заредих капана със Сера О-нип и го заложих. Тази сутрин вътре имаше 3-4 големи планорбиса, попаднали по-скоро случайно вътре, отколкото целенасочено. Казвам това, защото аквариумът гъмжи от планорбиси и само сред близкия стрък валиснерия, разположен на не повече от 3 см. от отвора на капана, преброих 8 охлюва, без да бъркам вътре.
Изводът: капанът работи, когато охлювите са гладни, т. е. в аквариум, в който не постъпва храна. Има ли достатъчно храна обаче, планорбисите изобщо не се интересуват от Сера О-нип. Иначе принципът на капана работи, но не и примамката. Смятам, че дори да има рибки с размер, позволяващ им да минат между пречките, те няма да се заврат вътре, така че капанът е достатъчно безопасен за рибките.
Ще пробвам с други примамки и ще "докладвам" отново.

Boby_

Още един ъпдейт:
Всъщност капанът работи и то доста добре. Но за да стане това, трябва да са изпълнени определени условия.
Ще започна от малко по-далеч. Имах проблеми с агресивността на трофеусите ми и затова в опит да я намаля, направих храненията по-чести и намалих общото количество храна на всяко хранене. Така сега рибките изяждат абсолютно всичко и на практика нищо не достига до дъното. По този начин охлювите, които преди изобщо не изпитваха недостиг на нещо в аквариума, поради което всъщност и се размножаваха толкова бурно, сега вече са гладни. Съответно това е условието, което направи Sera O-Nip привлекателна за тях, въпреки че доскоро изобщо не поглеждаха в капана.
Второто нещо, което направих, беше да разредя пречките. В началото се опитвах да ползвам капана с пласмасови пречки, поставени през 3 мм, но сега махнах всяка втора и разстоянието стана 9 мм. На теория поне 6-7 от рибите ми са достатъчно малко, за да влязат в капана заедно с охлювите, но на практика това не се случва - явно "гребенчето" ги отблъсква и не се опитват дори да се намърдат вътре. А сред рибите, които могат да влязат, има трофеуси и телматохромиси, т. е. такива, които пробват всяка дупка (образно казано).
Резултатът е капан, пълен с 20-25 планорбиси всяка сутрин. Не знам дали ще успея да се справя напълно с тях по този начин (съмнявам се, честно казано), но със сигурност ще ги намаля и ще контролирам броя им. Единственото неудобство е обслужването на капана - зареждането всяка вечер и почистването всяка сутрин. Но няма как без това.

Заключение: Капанът на Sera не е панацея за справяне с охлювите, но при подходящи условия върши работата, за която е предназначен.

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

:-) Кое точно да вържа с конец? Нещо не долавям връзката с горното ми заключение. :-)))

Longanlon

Цитат на: Boby_ - 23.04.2007 09:46
Единственото неудобство е обслужването на капана - зареждането всяка вечер и почистването всяка сутрин. Но няма как без това.

Вързваш го с конец и го спускаш и вадиш без да се мокриш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Тц, не става - трябва да му се изкара въздуха, за да се наместят гребенчетата, после да се нагласи добре на точното място и да се позарови лекичко в грунда, но без да се пълни отвътре с камъчета... Топене на ръката до рамото, няма как с конец. 

Longanlon

че защо трябва да го слагаш долу? не може ли  по-горе  - те охлювите само да надушат храна и отиват...

или да го закрепиш за нещо тежко...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b