• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Огромно находище на Висши водни растения в България!

Започната от d256h, 16.10.2006 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d256h

Здравейте, тази година като се прибирах от море (живея в София), по пътя прочетах за най-големия карстов извор в България. Намира се в Девня. Казвам си "в тоя град пълен с заводи ли бе, как е възможно да има готино място?" Стигнах центъра, питах минувачи за упътване и намерих извора, близо до центъра е, но е закътан от горичка и кръстовище. На мястото има построена готина механа, но извора направо ме разби! Ако някой е ходил в Памук Кале (Турция) и се е къпал там в извора знае за каква бистрота на водата става дума и красота. Никога не съм предполагал, че в България има такъв извор. Мястото, от което извира водата е оградено с каменен зид и се образува басейн с дълбочина около 4 м. Водата е ултра чиста, топла, но не много. Най-интересното е, че до механата тече река, която се е образувала от други такива извори, но по нагоре по наклона. Именно в тази река има невероятни сладководни, висши водни растения. Много от тях са дълги по повече от метър. Добре разклонени или с гъси листа, истинска джунгла. Няма и следа от жабуняк или други микроводорасли образуващи колонии в провлаци и наслоявания. Просто си взимаш растение и си го пренасяш в аквариума. Непременно който минава през Девня, нека намери това място (не е задължително да минава през механата, може и от външната страна да се стигне до реката). Уверявам ви, че такова райско кътче на диви, чисти и здрави водни растения не сте допускали, че съществува у нас!!! :P

malomir


kraltchev

И ако може някой снимки да нащрака!

--Николай

Ilianidis

И ся да не се втурнат всички да скубят,че Девня и на блато ша замяза :wink: Интересно е наистина да се идентифицира флората там.

d256h

За мен растенията са непознати, но ще се опитам да покажа снимки. Проблема е , че автофокуса на апарата фокусира повърхността на водата и не може да се снима в дълбочина. На ръчен фокус снимах, но резултата не ми харесва хич. Ще обработя снимите за web и ще ви посна линк, да ги видите.

Shagrath

Чакаме със най - голямо нетърпение  :bud

botzi




ke4o

аиде аз черпя по едно от реката :)  :beer
тези растения са си за там

на мене лично само едно ми допадна но незнам как ще стои в аквариума

don_misho

Ебаси красотата!!!Аиде някой да казва какви са растенията.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

d256h

Ke4o, бъркаш! Половината от тези в реката ги купуваме в магазините, като гламави! Водата целогодишно е топла и там си виреят нормално. В твоя аквариум имаш същите, ако имаш път отиди на място и ще се увериш. Предупредих, че снимките не са добри, защото не може да се придобие реална представа..

miTko

Не съм ходил там, но не подкрепям идеята да се тараши това място!
Може да пробвате обаче с някои по-корави растения от вашите аквариуми, дали ще се хванат там и дали ще се намножат!
Разни мои АКВАРИУМИ 

deportivo

И на мен са ми казвали познати за това място и сум ходил да го видя, но не си взех растения от там, защото всички които са земали казаха, че за 3-4 седмици всичко изгнива в аквариума. Можеби причината е, че в тази рекичка се влива и минерална вода и затова там водата винаги е топла, а и течението на водата е сравнително бързо. Аз не забелязах там да има някакви риби, сигурно заради минералната вода.
650 литра малави
Metriaclima Msobo Magunga
Metriaclima 'zebra chilumba' (Maison Reef)
Metriaclima sp."zebra long pelvic" Mdoka
Pseudotropheus Elongatus Chailosi
Pseudotropheus Demasoni
Labidochromis Caeruleus
Cynotilapia Аfra (Cobue)
Labeotropheus trewavasae Marmelade Cat
Melanochromis Auratus

Shagrath

Наистина е интересно. Няма да бъде зле да се опишат като видове какви виреят там. Нищо чудно да има някакви интересни и подходящи за аквариум растения.

Similar topics (5)

55415

Публикации: 21
Прегледи: 9488

25153

Публикации: 21
Прегледи: 9133

4851

Публикации: 5
Прегледи: 3371

18420

Публикации: 11
Прегледи: 4518

45814

Публикации: 5
Прегледи: 1928