• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 19:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ichthyophtirius

Започната от SERA, 03.04.2006 11:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA

Поради зачестилите оплаквания от клиенти за появата на паразити с повишена устойчивост  Sera дава някой препоръки при борбата с Ichthyophthirius . Все още не е научно потвърдено че някой щамове паразити са добили резистентност към активните съставки на лекарствата, но тази възможност не бива да се изключва . За това  препоръчваме комбинация от препарати предлагани на пазара .
Някой промени в средата на живот влияят върху борбата с Ichthyophthirius .

Дозировката на препаратите е указана в упътването за употреба на български език приложено в опаковката .

Sera Costapur  
Активните съставки на препарата са малахитово зелено и формалин . Тази комбинация е доказано ефективна . Препоръчва се да се добавя дневната доза в продължение на пет дни . Преди всяко добавяне на препарат се препоръчва смяна на до 30 % от водата .

Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници / . За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе .

Промени в средата  
Както вече споменахме някой промени в осмотичното налягане влияят отрицателно на паразитите . Препоръчва се да пуснете рибката в съд с прясна вода, преди да я сложите в карантинния аквариум за лечение .
Повишаване на температурата с няколко градуса / в зависимост от вида на рибките / ускорява жизненият цикъл на паразита и спомага за по бързия контакт с лекарството .

Някой грешки и фактори които влияят върху лечението
- Светлината спомага за разпад на малахитовото зелено . За това осветлението трябва да се изключи по време на лечението .
- Нерегулярно и недостатъчно дозиране
- Грешно изчисляване на обема на аквариума
- Твърдостта gH , pH и органични субстанции / вкл. хуминови киселини / влияят върху ефективността на малахитовото зелено . Аквариума в който се провежда лечението трябва да е максимално чист и използваните прибори да се дезинфекцирват . При pH по голямо от 7.8 дозата Sera costapur трябва да се увеличи един път и половина .

Повече информация за болестите по декоративните рибки може да получите от Sera справочника " Как да пазим декоративните си рибки здрави " . Там има и таблица с болестите, как изглежда и под какво увеличение може да наблюдавате паразита, симптоми на болестта, лечение и профилактика . Информацията е подкрепена с много снимки . Справочника може да намерите в зоомагазините които предлагат продукти Sera

Надяваме се че тази информация ще ви е полезна при борбата с Ichthyophtirius

cardin

При изполэване на costapur трябва ли да се иэключи външния филтър, защото пише само да се иэвади въглена и да се иэключи ув лампата. Ако не се иэключва не пречи ли на бактериите във филтъра и дали не се намалява ефективноста на  costapurа при преминаването му преэ ватата и другите пълнежи.

nixanbal

Аз го изключих моя предишната седмица, когато лекувах няколко рибета точно от тая болест с Костапур и мисля, че това е по-доброто решение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

SERA

Здравей,

Нямам информация sera costapur да вреди на нитрифициращите бактерии. Опасни за тях са лекарствата sera baktopur direct и sera baktopur. След като не е написано в упътването значи няма нужда да махаш филтъра. Ако искаш за всеки случай може да махнеш филтъра по време на лечението, но не бива да го спираш. Ако спре притока на кослород нитрифициращите бактерии умират / познава се по силната неприятна миризма / . Може да извадиш маркучите на филтъра и да ги сложиш да въртят водата в кофа. Кофата тряба да е пълна с  престояла вода обработена със sera aqutan, а най добре с вода от аквариума. Добре е да използваш кофата с която почистваш аквариума. Аз имам една кофа  с която само почиствам аквариума си. Това ми гарантира, че няма да е ползвана за друго и замърсена  / примерно с перилни и миещи препарати /

Успех !

cardin

Мерси много.

deportivo

Здравеите, купих си SERA COSTAPUR и в опътването пише че дозата за пурвия ден е 20 капки на 20 литра вода а за втория ден 10 капки на 20 литра вода. Моят аквариум е 90 литра. Но продавача в магазина ми каза че се дозира по 1 кубик на 20 литра за 5 дни. И сега се чудя коя дозировка да спазвам. Ако някои знае и ми каже ще сум много благодарен  :?
650 литра малави
Metriaclima Msobo Magunga
Metriaclima 'zebra chilumba' (Maison Reef)
Metriaclima sp."zebra long pelvic" Mdoka
Pseudotropheus Elongatus Chailosi
Pseudotropheus Demasoni
Labidochromis Caeruleus
Cynotilapia Аfra (Cobue)
Labeotropheus trewavasae Marmelade Cat
Melanochromis Auratus

Trobata

На моето упътване пише 22 капки на всеки 40л вода.

SERA

Дозировка на Sera costapur:
Разклатете добре преди употреба. Нормална дозировка - на първияи третия ден добавете по 1 мл. или по 22 капки на всеки 40 л. вода. При по сериозни случаи добавете отново в същата концентрация на петия и седмия ден.

Препоръчваме ви да спазвате и съветите на Sera по горе.

Цитаткупих си SERA COSTAPUR и в опътването пише че дозата за пурвия ден е 20 капки на 20 литра вода а за втория ден 10 капки на 20 литра вода

Сигурен ли си че си купил продукта на Sera? Ако да, пиши от къде за да проверим случая. Кликни тук, виж продукта и го сравни с този който си купил.

Цитатпродавача в магазина ми каза че се дозира по 1 кубик на 20 литра за 5 дни
Дозировката се повтаря през няколко дни, защото част от съставките се разпадат с течение на времето и прапарата не е ефективен, ако не се спазват точно указанията за употреба. За това ако си купил Sera costapur спазвай упътването по горе.
Под един кубик аз разбирам един кубичен метър. Продавача в зоомагазина обясни ли ти кубичен метър, сантиметър или милиметър има в предвид.

deportivo

здравейте
Да сигурен сум че сум си взел сера костапур.
Аз го прилагах 4 дни по 3 кубика в 80 литра вода и имам чувството че са се излекували повечето риби само без 1-2. Сега какво да правя ?
Да слагам ли още или да спра вече или ако трябва да сменя част от водата и да започна на ново по програмата?
650 литра малави
Metriaclima Msobo Magunga
Metriaclima 'zebra chilumba' (Maison Reef)
Metriaclima sp."zebra long pelvic" Mdoka
Pseudotropheus Elongatus Chailosi
Pseudotropheus Demasoni
Labidochromis Caeruleus
Cynotilapia Аfra (Cobue)
Labeotropheus trewavasae Marmelade Cat
Melanochromis Auratus

Trobata

Мисля че можеше да се продължи до петия или седмия ден.

SERA

Както вече писах трябва да се придържаш към инструкциите за употреба на производителя. Не ми отговори от къде си купил лекарството.
Както вече ти е писал Trobata продължи с лечението и добави sera costapur на петия и седмия ден.
Успех  :D