• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.04.2024 21:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Активният въглен - Откритието

Започната от Гарван, 24.02.2005 17:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Гарван

Ето още една преводна статия от мен. Тъй като се поинтересувах сам за активният въглен, намерих тази статия и ми се стори полезна, защото наистина малко хора знаят за него и за качествата му (поне с такова впечатление останах от продавачите в магазините за акваристика).

Активен Въглен - Откритието
от Ричард М. Грийнфийлд
публикувано за пръв път в Журнал на Асоциацията на Британските Морски Акваристи (British Marine Aquarists Association Journal)

Споменавайки "активен въглен" пред група акваристи, почти сигурно ще доведе до разпалена дискусия между тези, които го ползват с отличен резултат и други, които отбелязват, че той премахва полезни елементи от водата, спомага за развитието на водорасли, не е нужен и така нататък.

Защо е тази полемика относно активният въглен?
Смятам, че съществуват няколко фактора, които внасят объркване по темата. Един от тях е, че активния въглен е чудат материал - един вид мистичен елемент и доста акваристи не са сигурни относно това, какво представлява и как работи. Друг фактор е, че повечето хора не разбират, че термина "активен въглен" е толкова специфичен, колкото и думата "боя". Има различни видове боя за различни нужди и вие не бихте боядисали колата си с латекс, например. По същият начин, някои от активните въглени, които се предлагат за използване в аквариум не са много подходящи за това. И накрая, за съжаление, има няколко продукта на пазара, които се продават с напис "активен въглен" и наистина са "въглен", на не са "Активен". Те са напълно безполезни като филтърен материал. Един акварист ползвайки тези продукти няма да бъде особено впечатлен от това, което той мисли за активен въглен. Като се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси относно активния въглен, се надяваме да хвърлим повече светлина върху темата. Ще обсъдим какво представлява, какво прави и какво не, въпроса за полезните елементи и други аспекти на въглената филтрация.

Защо се ползва активен въглен в акваристиката?
Всички знаем, че рибите в аквариума ни произвеждат отровен амоний, който се преработва в сравнително неотровни нитрати от бактерии, които живеят във филтърния материал. Съществуват и други замърсители в доста по-малки количества, които се генерират от живите процеси в нашия аквариум и които за определен период от време могат да се натрупат достатъчно, за да окажат ефект върху обитателите на аквариума. Слабото, жълтеникаво помътняване на водата е индикатор на присъствието на поне един такъв замърсител. Най-важната функция на активния въглен е да премахва тези нечистотии преди те да достигнат нива достатъчно високи за да предизвикат стрес или да увредят органите на аквариумните обитатели.
Активният въглен изпълнява и други важни функции като например премахва разтворимите токсични газове, като водороден сулфид и метан, които са резулат от лоша циркулация на водата. Изпълнява функцията на катализатор за бързото превръщане на хлорния газ в безобиден водороден хлорид. Прави водата кристално чиста, чрез абсорбиране на дребни твърди частици, които са твърде малки за да бъдат хванати от ватата във филтъра. Помага за защитата на аквариумните обитатели от случайно попаднали токсични химикали като пестициди, разтворители, почистващи препарати, никотин и др.

Какво представлява Активният въглен?
Активният въглен а навлязал доста в нашия бит. Повече, от колкото си представяме. Той се използва за обработката на много продукти, които използваме всекидневно; от премахването на нежеланото оцветяване, вкус, мирис от питейната ни вода, храна, напитки (прави захарта от кафява, бяла), до контролирането на въздушни замърсители (противогази) и широко се използва в химическата и фармацефтична промишленост. Терминът "активен въглен" покрива група материали направени от въглерод, които имат свойството да привличат и задържат определени субстанции върху повъхрността на въглена. Това свойство се нарича "абсорбация". Процеса на абсорбация е добър пример за така наречената "химическа филтрация", където дадени разтворими субстанции се премахват от водата. Филтърната вата, от друга страна, прави "механична филтрация", като задържа твърди частици, които плуват във водата.

Суровините, които най-често се използват за производство на въглен са каменни въглища, торф, лигнит, дърво и черупки от ядки. Нито един от тези сурови материали не е чист въглерод, въпреки че антрацитните въглища са най-близо. Те съдържат ненужни водород и кислород. Тези компоненти се извличат, като суровината се загрява в обезвъздушена среда, за да се получи чист въглерод. Така полученият въглен се активира като се обработва с горещ газ, обикновено пара, с температура над 450 градуса по Целзий, което отваря микроскопични пукнатини през частиците. Суровината, от който е получен плюс начина, по който е активиран определят характеристиките и цената му. Има дузина различни видове активен въглен и само единици от тях могат да се използват в дадена ситуация.

Общо взето, нито един въглен не би се справил отлично във всяка ситуация. По тази причина не е възможно да категоризираме въглените с термини като "медицински", "лабораторен" и т.н.. Тези термини са наложени от фирмите производителки на аквариумни аксесоари за да подскажат или наложат "качество", защото истинските свойства на даден активен въглен не биха били разбираеми за средностатистическия акварист. По-долу ще се опитаме да изясним тези свойства.

Как работи активният въглен?
Едно парче активен въглен най-вече съдържа въздух. То е набраздено от хиляди микроскопични пори през, които водата циркулира. Когато водата прекара някоя органична молекула (замърсител) -през тези пори, тя се залепва за въглерода под силата на привличането. Този метод се нарича физична абсорбация. Другите видове абсорбация, които активния въглен извършва, не са от такова значение за аквариума.

Какъв вид активен въглен е най-добър за аквариуми?
Ефективността на активния въглен за целите на акваристиката зависи от няколко фактора, сред които общата повърхност, разпределение на порите, порозен обем и големина на частиците:

Повърхност: Активен въглен с по-голяма обща повърхност, очевидно ще задържа повече замърсители. Интересното тук е, че всъщност почти цялата ефективна повърхност на активния въглен е по дължина на порите, а не на външните стени. Външната повърхност е незначителна част от общата и затова притежава доста по-малък абсорбиращ капацитет.
(Въпреки, че предлага механична филтрация, обикновеният въглен не премахва разтворените във водата замърсители)
Дървеният въглен като филтърен материал служи основно за механична филтрация въпреки, че има известна абсорбираща способност.
По-горе в скалата за обща повърхност идва активния въглен направен от животински кости, черупки от орехи и други повърхностно активирани въглени. Както името може би подсказва, в този случай имаме активна повърхност с неактивно въглеродно или фосфатно ядро. Най-отгоре в скалата за повърхност се намират тотално активираните въглени. Те са порести по целия си обем и общата им повърхност може да достигне до около 1000 кв.м. на грам. За нуждите на акваристиката, голямата повърхност не е задължително най-доброто нещо, защото това означава, че порите са прекалено малки и някои от по-едрите частици на замърсителите няма да бъдат абсорбирани ефективно. Търсете активен въглен с повърхност от около 500-900 кв.м. на грам.

Размер на порите: Размерите на порите в активния въглен са класифицирани на микропори, транзпори и макропори (малки, средни и големи). Малките пори са ограничени до абсорбацията на дребните молекули, средните абсорбират повечето от молекулите, които интересуват нас акваристите, а макропорите позволяват по-свободна циркулация на водата през вътрешността на активния въглен, предотвратяват задръстването и изпълняват ролята на механична филтрация, подобрявайки чистотата на водата.
Повечето активни въглени имат твърде много микропори и по-малко средни, за да бъдат напълно ефективни за използване в аквариум. Получава се така, че активният въглен се задръства бързо с големи молекули, въпреки че голямата част от ефективната му повърхност под формата на микропори остава неизползвана. За да имате представа за активният въглен, който сте намерили, погледнете спецификацията за порозен обем.

Порозен обем: Комбинацията от сравнително голям процент на средни и макропори плюс голяма обща повърхност означава активен въглен, който има голям обем на порозност - доста празно място за абсорбация. Добър порозен обем е около 1 до 1.5 куб. мм. за грам. Активните въглени с голям порозен обем тежат доста по-малко, от други подобни.

Размер на частиците: Колкото по-малки са частиците активен въглен, толкова по-кратък ще е пътят, който изминава водата, до вътрешната повърхност. Съществуват няколко преимущества при използването на по-дребен въглен. Активният въглен работи по-бързо, като по този начин е доста ефективен в модерните външни филтри, където потока на водата е бърз и обикновено не е удобно за ползване на активен въглен. Увеличава се живота на въглена, защото е по-малко вероятно да се запуши отвън, докато вътрешността остане неизползвана напълно. Размерът на частиците е даден в спецификацията, като например: "4 х 12", което означава, че продуктът съдържа всички размери, които попадат през дупките на сито с гъстота от 4 до 12 клетки на см. (пясъкът се мери по същия начин)

Икономия: Тотално активираният въглен се препоръчва за ползване в акваристиката и (нормално) е най-скъпият на пазара. От друга страна той е най-икономичен за ползване на база разход на месец за пречистване на водата. Притежава от 5 до 10 пъти повече капацитет от въглена направен от животински кости и 50-60 пъти от дървения, като струва само 5-6 пъти повече.

Сашо

Много полезна статия! Поздравления! 10х

Гарван

Между другото, с успех използвах активен въглен, който се продава по аптеките във формата на таблетки. Когато се намокри се разпада на зрънца с големината на едър пясък, за това е добре да се постави в найлонов чорап или подобна фина торбичка.
Вярно, че излиза малко скъпичко. 10 таблетки са 1 лев и трябва поне 30 лева да бъдат похарчени за що годе нормален филтърен слой, но си струва според мен.
Водата ми беше леко мътна и само за 2-3 часа започна да се забеляза ефекта, а след 1 денонощие направо блесна.

Предполагам, че този активен въглен от аптеките не е най-подходящ, но поне със сигурност е тотално активиран, а не е менте като този на Продак.

EviL

няма смисъл да се набутваш! намери си някоя бетеринарна аптека,там ще е доста по евтин но няма да е на таблетки а на зърна. Тои е често използван във ветеринарната медицина и в големи количества! :D

MAKAPOB

Колко трябва да престоява активния въглен (преди да се смени).

Гарван

Цитат на: "MAKAPOB"Колко трябва да престоява активния въглен (преди да се смени).

Четох, че хубав активен въглен може и три години да изкара без да е нужна смяна. Естествено при условие, че не си го ползвал за филтрация на някакви бясни химии, които си слагал в аквариума.

MAKAPOB

Значи да приема , че съм слагал тоя на таблетки и не слагам химия.Месец  дали ще може

77

Цитат на: "Гарван"
Цитат на: "MAKAPOB"Колко трябва да престоява активния въглен (преди да се смени).

Четох, че хубав активен въглен може и три години да изкара без да е нужна смяна. Естествено при условие, че не си го ползвал за филтрация на някакви бясни химии, които си слагал в аквариума.
какви три години :shock: да не са три месеца :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Гарван

Цитат на: "MAKAPOB"Значи да приема , че съм слагал тоя на таблетки и не слагам химия.Месец  дали ще може

Няма как да се каже със сигурност колко, но вероятно ще е поне няколко месеца. Факторите от, които зависи не са един-два. Може всеки месец да го тестваш с метиленово синьо. Ако го абсорбира, значи си работи.

Гарван

Цитат на: "77"
Цитат на: "Гарван"
Цитат на: "MAKAPOB"Колко трябва да престоява активния въглен (преди да се смени).

Четох, че хубав активен въглен може и три години да изкара без да е нужна смяна. Естествено при условие, че не си го ползвал за филтрация на някакви бясни химии, които си слагал в аквариума.
какви три години :shock: да не са три месеца :wink:

Ето:

Contrary to popular opinion, carbon does not lose its efficiency after a few hours in the aquarium. Quite to the contrary, it improves vastly with age! It can be used over and over again, even for years if it is not contaminated with oils or dangerous chemicals.

Противно на общото мнение, въгленът не губи своята ефективност след няколко часа в аквариума. Даже напротив, той подобрява качествата си с времето. Той може да бъде използван отново и отново с години, ако не е замърсен с масло или други опасни химикали.

77

Цитат на: "Гарван"
Цитат на: "MAKAPOB"Значи да приема , че съм слагал тоя на таблетки и не слагам химия.Месец  дали ще може

Няма как да се каже със сигурност колко, но вероятно ще е поне няколко месеца. Факторите от, които зависи не са един-два. Може всеки месец да го тестваш с метиленово синьо. Ако го абсорбира, значи си работи.
наистина трябва да се вземе наредвид дали си използвал лекарства и какво количество въглен ползваш ,но няма как да е ефективен повече от три месеца :D аз съм ползвал на сера(около 25 лева килото)че те дават да се използва около 2 месеца :wink: след изваряване може да се използва още малко време :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

77

Цитат на: "Гарван"
Цитат на: "77"
Цитат на: "Гарван"
Цитат на: "MAKAPOB"Колко трябва да престоява активния въглен (преди да се смени).

Четох, че хубав активен въглен може и три години да изкара без да е нужна смяна. Естествено при условие, че не си го ползвал за филтрация на някакви бясни химии, които си слагал в аквариума.
какви три години :shock: да не са три месеца :wink:

Ето:

Contrary to popular opinion, carbon does not lose its efficiency after a few hours in the aquarium. Quite to the contrary, it improves vastly with age! It can be used over and over again, even for years if it is not contaminated with oils or dangerous chemicals.

Противно на общото мнение, въгленът не губи своята ефективност след няколко часа в аквариума. Даже напротив, той подобрява качествата си с времето. Той може да бъде използван отново и отново с години, ако не е замърсен с масло или други опасни химикали.
не ми се спори,но не трябва да заблуждаваш хората :evil: а ти като искаш сложи въглен в филтъра и не го махай с години :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

EviL

попрочетох малко оттук оттам и мога да се вклуча в темата ! взаимодеистжието на активния въглен с дадени в-ва е абсолютеп пример за адсорбция на молекули върху твърда повърхност! така че Гарване няма как да действа вечно активният въглен! Тази повърхпост в един момент се изчерпва и той се инактивира! а повечет о от съединенията които образува са трайни!

Гарван

Цитат на: "EviL"попрочетох малко оттук оттам и мога да се вклуча в темата ! взаимодеистжието на активния въглен с дадени в-ва е абсолютеп пример за адсорбция на молекули върху твърда повърхност! така че Гарване няма как да действа вечно активният въглен! Тази повърхпост в един момент се изчерпва и той се инактивира! а повечет о от съединенията които образува са трайни!

Никога, никъде ни ме е минавала и мисълта за нещо като "вечно". Но със сигурност не е 1-2 месеца. По-скоро 1-2 години при условие, че се ползва истински активен въглен, а не менте и не тровиш с разни химии.

Например този, който масово се продава за активен въглен в зоомагазините може и да трябва да се сменява на 2 месеца.  :)

Ако наистина мисълта за това, колко може да действа не ти дава покой,  тестваш всеки месец с метиленово синьо. Спре ли да го абсорбира - сменяш.  :wink:

77

според тебе активният въглен на сера е менте :!:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Similar topics (5)

46170

Публикации: 2
Прегледи: 2637

1592

Публикации: 4
Прегледи: 11155

11142

Започната от pe6o_hristov


Публикации: 5
Прегледи: 5733

12943

Публикации: 9
Прегледи: 4113

792

Започната от Гарван


Публикации: 7
Прегледи: 5483