• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.05.2024 22:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

морски пясък

Започната от rendel, 29.07.2007 23:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rendel

Здравей те!Моята дъщеря ми донесе 5кг.морски пясък и разни камъни и рапани .Камъните и рапаните ги изварих.Въпроса ми е  мога  ли към пясъка, рапаните и камъните да прибавя някъкви растения и какви ,без да гледам риби вътре ще ми трябват ли някъкви аксесоари като помпа,лампа,нагревател и т.н. аквариума е 15л. 
Благодаря Ви предварително, защото знам че ще ми помогнете.   

puhcho

30.07.2007 10:32 #1 Last Edit: 18.09.2007 14:18 by miTko
И пясъка трябва да извариш 2-3 пъти и после да го миеш 3-4пъти.
Рапаните по добре ги махни.
Растения можеш да гледаш каквито си решиш.
Без да гледаш риби ще ти трябва само лампа!


botan

Морския пясък първо, че е прекалено ситен за да се отглеждат растения, второ че ще вдига мн твърдостта на водата и най вероятно да изгният растенията  *STOP*

puhcho

Значи морския пясък вдига твърдостта на водата с около 2-3 GH.
Което въобще не е много.
KH то не го вдига.
Проблем е че е толкова ситен,да.

rendel

благодаря за мненията ще се пробвам да направя нещичко. Казвате ,че мога да гледам всякакви растения,не се ли различават по това в какви условия ще се гледам?

Flober

Ееее различават се естествено . Ти какъв аквариум ще правиш? Соленоводен или сладководен . Какво осветление смяташ да слагаш ?

botan

Смята сладководен да прави, нали ще слага растения......
Ами с риск да се повторя пак ще го кажа: пясъка ти е прекалено ситен за да отглеждаш растения.
Пробвай с речен чакъл от 3-5мм.

Joro Vn

    Темите и въпросите за морския пясък са коментирани доста, но май продължават да се преповтарят грешни, според мен, твърдения. Даже не попипахте човека как изглежда пясъка му- едър ли е, има ли много мидени черупки?
    Трябвало да се извари 2-3 пъти? Защо, от река не трябва ли по тази логика. Ако има мазутни частици в него, и сто пъти да го варите, само по- голяма каша ще стане. Физически това нищо не помага на пясъка, за биологическо пречистване също мисля, че не е необходимо. Имаше на времето мини под Бургас /"Росен" май се казваха/, които в утаителите си за вода и в моския залив непосредствено до тях радиоактивния фон беше впечатляващ. Варенето пак не би помогнало на такъв пясък. :-)
    Ситен бил, вдигал твърдостта. Има и такъв, но никъде не се уточни това. Едрината на черноморския пясък в 90 и ... % е еднаква и това е ситна фракция. Тя се е получавала хиляди години и би трябвало почти да се е уеднаквила по цялата черноморска ивица. По принцип не е подходяща за аквариуми. Но останалия процент от пясъка може вече да се коментира дали е подходящ за акваристични цели. Тенденцията е при движението на водата, респективно пясъка, частиците му да намаляват едрината си до достигане на горните 9...%. Според мен, докато са още с едрина над 2-3 мм, те са се отзовали във морската вода някъде от прилежащи към брега скални масиви или речни наноси. Затова такъв пясък може да бъде доста разнороден като състав, едрина, цвят. Не би било правилно да се разглежда такъв пясък под един знаменател- дали е добит някъде в района на Обзор или нос Калиакра, например. Точно тук идва моментът за преценка годността на пясъка. Той може да е абсолютно същият и като речния, нищо че е изваден от плажна ивица.
    По въпросът, че вдига твърдостта. Зависи от състава му и от съдържанието на черупки от мекотели в него- мидени, от рапани и т.н. Последното не е задължително условие. Виждал съм на много места перфектен пясък- в смисъл, без съдържание на черупки. Не броя няколкото, които все пак ще се открият в него. Относно състава на пясъка, тук преценката е абсолютно по начина, както се преценява и речния пясък.
    От горните ми разсъждения се надявам, че поне малко съм разбил железния мит за непригодността му в акваристиката.  :-)

puhcho

Цитат на: Joro Vn - 02.08.2007 18:50
Имаше на времето мини под Бургас /"Росен" май се казваха/, които в утаителите си за вода и в моския залив непосредствено до тях радиоактивния фон беше впечатляващ. Варенето пак не би помогнало на такъв пясък. :-)
Да,росен се казва и баба и дядо имат там вила,да наистина той е направо черен и е мазен някакъв такъв.
За варенето имах предвид за да излизят всички водорасли които се предполага че има затрупани в дълбините на пясъка.
:-)

Barbus

E-e-e-e-e шашардисахте го човека.Става не става.Жоро много добре е описал положението с пясъка.Аз ще ти го опиша по-просто.Ако пясъка ти е взет от морето и изглежда такаhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg179.imageshack.us%2Fimg179%2F9480%2Fgrundaad4.th.jpg&hash=601a3ca4382bac3a481ef018552c7b5d880fd5b8 става.Това е грунда в моя аквариум.
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

Minko

18.09.2007 10:46 #10 Last Edit: 18.09.2007 21:24 by Minko
Я погледни аквариума в подписа ми. Аквариума е стартиран преди повече от 5 месеца, с най-ситния пясък от плажовете на Варна. Кося валиснерия един път седмично. Анубиаса също расте. Моите наблюдения:
- влияе на параметрите на водата
- не пречи на растенията
- рибите ми го обожават

Поздрави

.............
Грешка. Кося един път на месец  :)
Абе това с растенията и ситния пясък е някаква тотална заблуда

miTko

Цитат на: puhcho - 30.07.2007 10:32
И пясъка трябва да извариш 2-3 пъти и после да го миеш 3-4пъти.
Рапаните по добре ги махни.
Растения можеш да гледаш каквито си решиш.
Без да гледаш риби ще ти трябва само лампа!



С изключение на втория ред, другото са глупости!
Само с лампа няма да минеш, трябва да поддържаш температура, растенията са тропически! Филтър и движение на водата също са необходими. Това параноично изваряване не е необходимо! Пусни си и дребни охлюви - мелания и физа, само от полза ще са.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kamos

Да си кажа и аз сега
В моя 112 литров аквариум ползвам за грунд черна строителна мозайка и в средата за да имитирам река, а и за контраст съм сложил ивица морски пясък. Местен несебърски от плажа. Пясъка е супер ситен.
Та на въпроса за растенията нямам наблюдения върху другите растения, но валиснерията която имам неколкократно растеше точно там, и при това доста по-висока стана в сравнение с на други места в аквариума./при еднакво равномерно осветление/
Та ако ти харесва как изглежда слагай го.

П.П.
В долната част на пясъка поне както го виждам от стъклото при мен с течение на времето /4-5 месеца/ се образува един слой с по тъмен цвят, стои като мръсно. Възможно е да не се получи при теб ама знае ли човек.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Minko

За да не се образува този тъмен цвят (това са бактерии развили се в анаеробни джобове) е хубаво пясъка да се "разбърква".
Когато сменям водата, винаги разбърквам там където имам възможност. Наблюдават се едни малки мехурчета изплаващи нагоре.

Поздрави

kamos

Ето затова го харесвам този форум !!
Човек винаги научава нещо ново 10х
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

30969

Започната от godsmak


Публикации: 0
Прегледи: 2315

26510

Публикации: 3
Прегледи: 4092

10339

Публикации: 5
Прегледи: 4519

59642

Публикации: 1
Прегледи: 11145

18451

Започната от ilqn


Публикации: 19
Прегледи: 17273