Pelvicachromis pulcher  (Boulenger, 1901)

Българско наименование:

Папагал

Снимка на Pelvicachromis pulcher  (Boulenger, 1901)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в тропиците на западната част на Африка, от Габон до р.Нигер. Обитават горските водоеми, но се срещат и в устията на реките и в зони със слабо солена вода.
Тялото е изтеглено, умерено сплескано отстрани. Устата е крайна, устните са дебели. "D" и "А" при самеца са заострени, при самката са заоблени.
Рибите са агресивни към своя вид, самците образуват територия с пещера в центъра. Придържат се към долните и средни слоеве на водата.
Може да се отглеждат двойки в общ аквариум и с видове риби, придържащи се към средните и горни слоеве на водата.
Места с растения, пещери /не по-малко от броя на двойките/, камъни които да лежат на дъното, тъй като някои риби ги подкопават, камъни, корени.
Вода: 22-25 °С, dР 2-20 °, рН 6-7,5.
Храна: жива, заместители.
Размножаване както в общ, така и в размножителен аквариум, оборудван по същия начин.
Вода: температура с 2-3°С повече от при отглеждането, dР 2-10 °, рН 6-7. Самката обикновено хвърля хайвера /до 300 зърна/ в пещера, за който се грижи, самеца пази територията. Инкубационeн период 3-6 денонощия. Малките след 4-6 денонощия плуват под охраната на родителите си. Понякога между рибите възникват битки за правото на грижа за потомството, тогава едната от рибите се отделя.
Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 8-12 месеца.

Разпространени са в област от южен Камерун до р.Нигер. Дължина на самеца 10 см, на самката по-малко. D XYI/9-11, A III/7-8, ll 27-29. Оцветяването силно варира. В общия случай - жълто-кафяво или синьо. Гърба е тъмен, по средата на тялото минава широка тъмно-кафява или сиво-синя надлъжна ивица, над нея може да минава ярка златиста. В долната част на тялото има вишнево петно, което може да е много слабо изразено. Плавниците са жълтеникави до зеленикави. "D" е с червено-кафяв кант. При самеца в горната част на "С" може да има 3-6 овални черни петна. При самката на края на "D" има 2-3 овални черни петна. Има две цветни разновидности: - "aureocephalus", при която долната половина и хрилното капаче са блестящо златисто-жълти, а при самката корема е с интензивен червено-виолетов цвят; - "camerunesis" с ясни надлъжни ивици и долна половина на тялото с интензивен карминено-червен цвят, при самеца "С" е без петна. При липса на пещера рибите изяждат хвърления на камък хайвер. Развъждане във вода dН 20 °.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Биотоп: Африка
Трудност: Лесно
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г