Nanochromis nudiceps  (Boulenger, 1899)

Българско наименование:

Нанохромис нудицепс

Снимка на Nanochromis nudiceps  (Boulenger, 1899)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в средното и долно течение на р. Конго.
Тялото е изтеглено, сплескано отстрани. Устата е крайна, устните са дебели. "D" е дълъг. Рибите се придържат към средните и долни слоеве на водата. Двойката образува територия, която обикновено защитава самеца.
Може да се отглеждат двойки в общ аквариум, за предпочитане с риби придържащи се към средните и долни слоеве на водата. Места засадени с растения, пещери /техния брой трябва да е не по-малък от броя на двойките/, корени.
Вода: 22-26 °С, dH 5-15 °, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Размножаване като в общ, така и в размножителен аквариум, оборудван по същия начин. Вода: температура с 2-3 ° по-висока от тази при отглеждането, понижено dH /не повече от 10 °/, рН 6-7.
Самката хвърля в пещера до 150 зърна, за които се грижи, самеца охранява територията. Инкубационен период 3 денонощия, малките плуват след 3-5 денонощия под охраната на родителите. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 10-12 месеца.

Разпространени са в басейна на долнот отечение на р.Конго. Дължина до 8 см. D XYII-XIX/8, A III/7, ll 28-29. Тялото е сиво до жълтеникаво с зелено-син до синьо-виолетов блясък. През периода на размножаване зеления и виолетов цвят стават интензивни. Горната част на "С" е жълто-оранжева с черни надлъжни ивици, долната -- тъмно червена с множество светло-сини точки."А" е зелен до виолетов. При самеца "D" и "А" в краищата са заострени. При самката областта на корема е наситено зелена, на "D" отгоре има широка сребриста ивица.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г