Archocentrus multispinosus  (Günther, 1867)

Българско наименование:

Херотилапия мултиспиноза

Снимка на Archocentrus multispinosus  (Günther, 1867)

Семейство цихлиди (Cichlidae).

Разпространениe: в Централна Америка от Никарагуа до Панама.

Дължина: на самеца до 12 см, самката е по-малка.

D XVII/9, А X/7, ll 23. Тялото е изтеглено, високо, с яйцевидна форма, сплескано отстрани. "D" е дълъг. Оцветяването е жълто-сиво, с възрастта, в зависимост от настроението на рибите, по-силно или по-слабо се появява надлъжна ивица, горната част на която се състои от голямо количество лимонено-жълти точки, а долната е наситено черна, особено изпъква в периода на грижа за потомството. Огледалната част в задната долна третина на тялото е оцветена с зелен, син или виолетов цвят. Рисунъка от напречни ивици при младите риби изчезва с настъпване на полова зрялост и след това се появява само при риби, заемащи подчинено положение в групата. При самеца "D" и "А" са по-дълги от при самката.

Рибите бързо си изменят оцветяването, във връзка с това се различават 8 различни цветни вариации:

"Неутрална". Гърба и дъговата обвивка на очите са бледо-кафяви, корема е сребристо-бял, напречните ивици са неясни.

"Две петна". Основното оцветяване е както при неутралната. Очите блестят по-силно, отстрани се виждат 2 наситени петна. Това оцветяване и присъщо на риби в група или млади екземпляри.

"Бледна". Гърба е много блед, дъговата обвивка на очите е тъмно-кафява или почти без блясък, корема е бял. На гърба има напречни ивици, а петната по средата на тялото са ясно изразени. Рисунъка е присъщ за рибите по време на бягство от хищник и след бягство, когато неподвижно лежи на грунда.

"Ивичеста". Основната окраска е златисто-жълта, която се разпространява до средата на плавниците, със същия цвят е и блестящата дъгова обвивка на очите, на корема има редуващи се редове бледо-сини люспи, по средата на тялото са черни, рязко очертаните петна образуват ивици. "D" и "А" са с черни кантове и със син блясък. Рисунъка е присъщ на самец, образувал територия, готова за размножаване самка, двойка или единична риба, на които са отнели потомството.

"Плуващи петна". Много прилича на ивичестия рисунък до долната четвърт на корема, който е с белезникав цвят. Присъща е на самец, защитаващ територия, а също на риби, охраняващи хайвера и потомството.

"Поясна". Основната окраска е като при ивичестата, но петната по средата на тялото не се набиват на очи, а по-скоро изглеждат като напречни ивици. Оцветяване на съперничещи си самци.

"Затъмнена". Основната окраска е като ивичестата, но ярко изразените ивици при гърба стигат до корема и долната половина на тялото изглежда почти черна. D" са по-тъмни от оцветяването на тялото. Оцветяване на родители, грижещи се за потомството.

"Тъмна". Всички ивици и петна са много тъмни и широки, рибата изглежда почти черна. Оцветяване на преследвани от по-силен в много малък аквариум.

Мирни, спокойни риби, териториални, придържат се към средните и долни слоеве на водата , малко ровят грунда, при недостиг на растителна храна изяждат растенията. Не се крият в саксийки, а в гъсто засадената растителност. Размера на територията на самеца зависи от размера на аквариума и неговото оформление. Има наблюдение в общ аквариум 260 л с един едър камък, където двойката защитава територия с диаметър 60 см, при слагане на втори камък територията е намалена от рибите на 30 см, а в гъсто засаден с растения аквариум 80 л територията е била  20 см.

Вода: 22-29°С, dH 5-25°, рН 6,5-8,5.

Храна: растителна, жива, заместители.

Размножаване по двойки, може да стане и в общия аквариум. Самката хвърля на плосък камък до 1000 зърна. Родителите охраняват хайвера и потомството. Понякога, рибите изяждат първите хвърлени зърна. Инкубационен период 3-5 денонощия, малките плуват след 5-7 денонощия. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 8-10 месеца.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Никарагуа
Трудност: Средно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г