Cyprichromis microlepidotus  (Poll, 1956)

Българско наименование:

Циприхромис микролепидотус

Снимка на Cyprichromis microlepidotus  (Poll, 1956)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Танганика. Обитават дълбочините в откритите зони. Самките, инкубиращи хайвера в устата си, се събират на стада и се придържат към бреговете в зоната на скалите.
Тялото е дълго, невисоко, постепенно се свива към опашката, отстрани е сплеснато. "D" е дълъг.
Рибите са стадни, мирни, не понасят хлора във водата, рязкото изменение на нейния състав, колебания на температурата с повече от 2°С, недостига на кислород, скачащи са (в това число и малките), придържат се към горните и средни слоеве на водата, обичат простор за плуване.
Може да се отглеждат в закрит отгоре общ аквариум с растения и камъни, имитиращи зоната на скалите.
Вода: 24-27°С, dH 7-20°, рН 7,4-8,5. Необходимо е да се обърне внимание на премахването на отпадъците и остатъците от храна. Храна: жива, заместители. Ако рибите докато ядат движат главата си от една страна на друга, то най-добре е с тази храна повече да не се хранят.
Хвърлянето на хайвера е стадно, в открита вода. Самката хваща изхвърления хайвер в устата си, след това го приближава към аналната област на самеца, засипвайки го с вода и видимата с просто око сперма. Малките напускат устата на самката след 3-3,5 седмици. Стартова храна: науплии на артемия, дребен циклопс. Възрастните риби не закачат малките. Полова зрялост след 10-12 месеца.

Дължина до 14 см. D XII-XIV/15-18, А 111/12-13, ll 63-71. Самеца е с меден цвят със синьо-виолетов блясък. "D" и "А" са черни до сини. "С" е жълто-златист или черно-син. Самката е сива до сиво-зелена.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2021 г