Trichogaster lalius  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Колиза Лалия

Снимка на Trichogaster lalius  (Hamilton, 1822)

снимка: nikolaytoshev

Семейство Belontidae.
Разпространени са на полуостровите Индокитай и Малака, островите Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богатите с растителност ручеи и езера.
Дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт.
Тялото е относително високо, изтеглено, сплескано отстрани. Устата е малка. "D" е къс, "А" е дълъг, коремните плавници са дълги, нишковидни.
Рибите са мирни, но могат да преследват дребни риби, леко плашливи, придържат се към горния и среден слой на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, които трябва да е закрит отгоре, за да може въздуха над повърхността да е топъл. тъй като в противен случай рибите могат да се простудят дишайки студен въздух.
Места с засадени и плаващи растения.
Вода: 24-26 °С, dН 5-20 °, рН 6- 7,5. Храна: жива, заместители.
Размножителен аквариум с дължина от 50 см, може без грунд, растения, ричия. Предното стъкло се препоръчва да се закрие, за да не се безпокоят рибите, а също така преди слагането за размножаване самките и самците се държат отделно 2 седмици.
За размножаване се слага самец с няколко самки или група риби, тъй като не всеки самец е способен да оплоди хайвера. Стимул за хвърлянето с повишаването на температурата до 26-30 °С и понижаване на dН /dН 4-10 °, рН 6-7/. Самеца строи на повърхността на водата гнездо от пяна, понякога включва в него и ричия. След хвърлянето на хайвера самката се отделя. Самеца се грижи за хайвера /до 2000 зърна/ и личинките.
Инкубационен период 1-3 денонощия, малките плуват след 2-4 денонощия. Самеца се отделя, нивото на водата се понижава до 5-10 см и се държи така докато не се сформира лабиринта и рибите не започнат да хващат въздух с устата си.
Стартова храна: инфузории, ротатории, може яйчен жълтък.

Разпространени са в реките Брахмапутра и Ганг. Предпочитат водоеми с богата растителност. Дължина до 6 см. D XV-XVII/7-10, А XVII-XVIII/13-17, ll 27-28. При самеца "D" на края си е заострен, при самката е закръглен. Тялото на самеца се с зелено-син цвят с 13-18 червени напречни ивици. Предната част на тялото от очите към гърдите е с наситен зелено-син оттенък. Коремните плавници са червеникави. Самката е оцветена по същия начин, но значително по бледо. Коремните и плавници са жълтеникави. Самеца строи гнездо от пяна на повърхността на водата. Самката хвърля до 800 зърна. Полова зрялост след 4-6 месеца. Отглеждане и развъждане във вода 22-28°С, dH 22°.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 08.03.2021 г