Aphyocharax anisitsi  (Eigenmann & Kennedy, 1903)

Българско наименование:

Червеноплавничест Афиохаракс

Снимка на Aphyocharax anisitsi  (Eigenmann & Kennedy, 1903)

Семейство харациди (Characidae).
Обитават Ю.Америка.
Тялото е изтеглено, профилите на гърба и корема са равномерно изтеглени. "D" е кратък, има мастен плавник, "А" е дълъг, "С" е двупластен. Самеца е по-строен и по-малък от самката, на "А" има кука, с която се закача към самката при размножаване. Рибите са миролюбиви, стадни, обитават горните и средни слоеве на водата, при уплаха могат да изкочат от нея. Може да се отглеждат в общ (препоръчително с други харациди) аквариум, при това колкото са повече риби в стадото, толкова по-добре се чувстват. Аквариума трябва да е издължен и покрит отгоре, растенията и и другите декоративни средства трябва да оставят достатъчно място за плуване, тъй като рибите обичат простора. Грунда трябва да е тъмен.
Вода: 22-26°С, dH до 20°, рН 6-7,5. Храна: жива, заместители.
При хващането на самеца с кепче, той може да се заклещи в него с кукичката си и при насилствено освобождаване тя се откъсва и самеца губи способността си за размножаване. В този случай кепчето трябва да се пусне във водата и самеца ще се освободи самостоятелно. Развъдния аквариум трябва да има площ на дъното не по-малко от 600 см2 за двойка, със сепараторна мрежа (рибите си изяждат хайвера) и дребнолистни растения. Ниво на водата до 10 см. Поставят се или двойка, или група (самките сутрин, самците вечер). Хвърлянето става сутринтта с първите слънчеви лъчи.. Самката изхвърля до 500 зърна. След хвърлянето рибите се отделят, аквариума се затъмнява, включва се слаба аерация. Инкубационен период 20-30 ч. След 5 денонощия малките проплуват и се хранят: малки науплии на циклопс. Полова зрялост след 1 година.

Разпространени са в басейна на р.Парана.

Обитават открити води и бреговете на малки реки и езера. Дължина до 5,5 см. D 9-11, А 18-23, ll 30-35. Гърба е зелено-виолетов, страните са жълтеникави, зеленикави или със син оттенък. Цялото тяло е със сребрист блясък. Основата на нечифтните и коремните плавници за с кърваво-червен цвят. Могат да се отглеждат във вода: 18-28°С, dH до 30°, рН 6-8. Развъждат се във вода: 25-27°С, dH до 10°, КН до 2°, рН 6-6,8.

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Неизвестно
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г