Platydoras hancockii  (Valenciennes, 1840)

Българско наименование:

Амблидорас Ханкоки.

Снимка на Platydoras hancockii  (Valenciennes, 1840)

Разпространени са в басейна на р.Амазонка в Перу и Бразилия. Обитават езерата в девствените гори и притоците, вливащи се в големи реки.

Дължина до 15 см. D 1/6, А 0/12. Тялото е мощно, изтеглено, с голяма, широка, сплескана отстрани глава с 3 двойки мустаци. Страните са покрити с костни пластинки, имащи шипове. Мастния плавник е малък. Тялото е светло-кафяво с тъмно-кафяви до черно-виолетови петна. Отстрани на главата минават тъмно-кафяви ивици. Корема е жълтеникав със светло-кафяви петна. На мустаците се редуват светло и тъмно-кафяви пръстени. Плавниците са със светло-кафяво точки. При самеца долната страна на тялото е с кафяв оттенък. Рибите са мирни жители на дъното, през деня са в укритията или се зариват в грунда така, че се вижда само горната част на главата с очите. С настъпването на вечерта претърсват дъното в търсене на храна. Може да се отглеждат в общ аквариум с укрития (пещери, корени, растения), създаващи тъмни места. Грунд - речен пясък без остри частици.

Вода: 22-26 °С, dH 4-20 °, рН 6-7,5. Храна: жива, допълнително растителна, заместители. Хранят се от дъното.

Развъждането става с помощта на хормонална инжекция с гонадотропен препарат. Вода: 25 °С, dH 4 °. Самката хвърля 700 зърна, които се спускат на дъното, след което двойката се отделя. Инкубационен период 1-2 денонощия. Малките плуват след 3 денонощия. Стартова храна: науплии на циклопс.

Друг начин за развъждане: На група риби (2 самеца и 1 самка) се слага инжекция от хипофиза в гърба в разтвор от NaCl по 0,2 мл на всяка риба. Размножителен аквариум 40 л, напълнен наполовина с вода (25 °С, dH 4,8 °, КН 0 ° , рН 7). Във него синтетична вата и глинена тръба за укритие. Самката хвърля 240 зърна, които се пренасят в инкубатор 10 л с вода със същите параметри. Повечето зърна се покриват с гъбички. На 2 денонощие има нормално развити ембриони, които се освобождават от обвивката с помощта на игла. След 3 денонощия малките проплуват. Стартова храна: ситен нарязан тубифекс, пресеян през ситна цедка.

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г