Aequidens pulcher  (Gill, 1858)

Българско наименование:

Петнисто-син еквиденс

Снимка на Aequidens pulcher  (Gill, 1858)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са във водоемите на Централна и Южна Америка.
Тялото е леко изтеглено, доста високо, сплескано отстрани. Главата е голяма, очите са едри."D" е дълъг.
При самеца "D" и "А" са изтеглени и заострени в края си.
Рибите са относително мирни, особено в голям аквариум (някои екземпляри, независимо от вида може да са силно агресивни, тъй като това е индивидуално свойство на рибите), придържат се в средните и долни слоеве на водата. Някои видове ровят грунда и по този начин изравят растенията.
Преди размножаване се образуват двойки, които могат да съществуват продължително време. Препоръчва се закупуването на няколко млади риби (6-10 екземпляра) и след образуване на двойки останалите може да се отделят от аквариума. Аквариума трябва да има различни укрития (камъни, корени). Ако рибите ровят в грунда, то растенията с мощна коренна система трябва да се поставят в саксийки , да се засадят в грунда и затиснат с камъни. Могат да се отглеждат в общ аквариум. Броя на съвместно отглежданите двойки и тяхното отношение към другите риби не може да се предскаже, но във всеки случай колкото рибите са по-млади, толкова по-лесно свикват с другите риби.
Вода: 23-26°С, dH 5-20°, рН 6,5-7,5, някои видове лошо понасят дълго несменяната вода, затова това трябва да се прави 1 път в седмицата.
Храна: жива, заместители.
Размножаването може да става и в общ аквариум. Стимулира се чрез смяна на 1/5-1/4 от обема на водата със свежа, по-мека и и повишаване на температурата с 2-3°С (26-28°С, dH до 12°, рН 6-7). Преди размножаването някои видове ровят в грунда ямички, в които в последствие понякога пренасят личинките. След това двойката пристъпва към почистване от замърсявания на избран едър и плосък камък или корен, върху които хвърлят хайвера. Двойката през това време става агресивна, защитава територията от другите риби, грижи се за хайвера и малките. Инкубационен период 2-8 денонощия, след 2-7 денонощия малките плуват. Стартова храна: жива "прах". Полова зрялост след 10-12 месеца.
Не са редки случаите когато младата двойка изяжда първите хвърляния, но скоро това се прекратява. Ако искате да запазите хайвера, то субстрата с хайвера се пренася в инкубатор, но тогава рибите могат да изгубят способността си да се грижат за потомството.

Разпространени са в плитките водоеми със стояща вода и ручеите на Панама, Колумбия, северната част на Венецуела и о. Тринидад.

Дължина до 15 см. D XIV-10, А 111/8, ll 23-24. Тялото, особенно опашното стебло, са силно слеснати. Оцветяването варира в зависимост от местопроизхождението. Тялото е от жълтеникаво-кафяво до зелено-синьо, гърба е маслено-кафяв, гърдите и корема са белезникаво-розови или жълтеникави до оранжеви. На люспите може да има червени щрихи, които образуват напречни ивици. По средата на тялото има червено петно. Устните са светло-сини. На хрилното капаче има множество блестящи зелено-сини или кафяво-зелени щрихи и точки. "D" и "А" са червеникави, сини или зеленикави. "С" е червеникав до винено-червен. "D" може да е с червени кантове. На плавниците има редове зелено-сини петънца и ивици.

Самеца е по-едър, през размножителния период напречните ивици почти изчезват. При самката през размножителния период окраската на черните напречни ивици става наситена. Рибите се ровят в грунда и изравят растенията. В рядко сменяна вода са склонни към заболявания. Двойките се държат различно, едни може да заемат цялата територия на аквариума, други да заемат малка територия и да са миролюбиви. Развъждане във вода dH до 20°. Самката хвърля до 1000 зърна.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г