Acanthodoras cataphractus  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Шоколадов Акантодорас

Снимка на Acanthodoras cataphractus  (Linnaeus, 1758)

Семейство бронирани сомове (Doradidae).
Обитават водоемите на Гвиана и басейна на река Амазонка и Ориноко.
Тялото им е изтеглено на дължина, предната половина е мощна, равномерно се свива към опашката. Главата е широка, на устата има 3 двойки мустаци.
Рибите са мирни жители на дъното, през деня са в укрития, с настъпването на вечерта охотно се ровят в грунда в търсене на храна. Могат да се отглеждат в общ аквариум с грунд от пясък, растения и укрития от камъни и корени.
Вода: 20-26°С, dH до 25°, рН 6-8.
Храна: жива, растителна (20%), заместители.

Обитава басейна на р. Амазонка.

Дължина до 12 см. D 1/5, А 0/10-11. Повече от половината от тялото е покрита с костни пластинки, които липсват на горната и долната страна на опашното стебло. Основния цвят на тялото е шоколадово-кафява. Долната половина на главата и корема са светло-кафяви с жълти неравни линии и бели точки в областта на "А". По тялото минават надлъжни оранжеви линии -- една отстрани от окото до началото нна "С" и другата по продължение на гърба. Плавниците са светло-кафяви с шоколадово-кафяв цвят с точки. При самеца мустаците са кафяви с жълто-бели пръстени, при самката - едноцветни, желто-бели.

Развъждане в аквариум 200 л, снабден с укрития. Водата е аквариумна с добавки на свежа, по-мека: 25-26°С, dH 18°, рН около 7. Самката изхвърля около 200 личинки. Стартова храна: науплии на циклопс.

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 27.02.2021 г