Безгръбначни вредители в сладководния аквариум

Ролята  на безгръбначните в нашите аквариуми е голяма, като аз мисля да обхвана само малък брой от тях, които  биха могли да касаят начинаещия  акварист, без да изпадам в сериозни подробности!

Винаги при зареждане на нов аквариум ( презареждане на стар), а понякога и при прекаляване с химия, се наблюдава рязко влошаване на прозрачността на водата, това е резултат от бурното развитие на бактерии внесени с водата, въздуха, грунда, водните растения и т.н. , която няколко дни след това се избистря – това се  дължи на размножилите се първаци ( инфузории, коремоножки  камшичести и т.н.) които се хранят с бактериите – свойството им да се размножават изключително бързо чрез делене, спомага да могат  да се справят дори с бум на бактериално развитие и обратното, при липса на храна загиват или образуват цисти.
Разбира се, те не могат да изядат всички бактерии и за щастие,  защото бактериите играят важна роля, превръщайки органичните вещества в неорганични, които от своя страна могат да се обработват от растенията.

Сега ще обърна внимание на безгръбначните, които са вредни в аквариума, разбира се на най – разпространените:


ХИДРА -  Hydra fuscа



Хидрата е типичен представител на Мешестите  и вреди на малките рибки, в аквариума попада най-вече посредством водни растения  който не са преминали през обеззаразяване  -  разполага се по стъклата и растенията ( най вече по осветените места) и при допир поразява малките рибки посредством копривни клетки.
При обилно хранене (рибки,  дафнии, и др. подобни) се размножава бързо чрез пъпкуване и яйца  и може да се превърне в напаст. Механичното отстраняване  не е ефикасно, ефективен начин е дублиране на едно от стъклата с друго такова, затъмняване на останалите, а това се осветява силно – след 12 часа се изважда, унищожават се хидрите (вряла вода,  белина, калиев перменганат  – силен разтвор), като тази процедура се повтаря минимум в продължение на 3 дни.

Паралелно или индивидуално може да се приложи следният химичен метод – 3%-ов разтвор на Водороден прекис (кислородна вода) се разтваря в съотношение 2 чаени лъжички на 10 литра вода  - необходимото количество се разтваря в малко вода и се  сипва в аквариума, като се пускат всички филтри или аератори – трябва да се осигури движение на водата .


ПЛОСКИ ЧЕРВЕИ

Някои представители на плоските червеи паразитират  по рибите, като причиняват различни заболявания, но те са съвсем инцидентни в аквариумите, така че интерес представлява един свободно живеещ техен представител – Планарията


В аквариума се среща Голямата млечно бяла планария ( Dendrocoelum lacteum),  Малкатат сива планария ( Planaria torva ) и Черната планария (Polycelis nigra), При бялата и сивата се наблюдават  2 очи, а при черната – цял ред очи.


снимка на Dendrocoelum lacteum


снимка на Planaria torva


снимка на Polycelis nigra


В аквариум богат на органични остатъци, планарията се размножава бързо – храни се с малки водни животни, остатъци от храна,  с малки рибки,  напада дори хайвера.
Борбата с нея е много трудна, като се препоръчват биологични методи,  например с гладували около седмица Бети или Макроподи

Другият вариант е да се увие едно парче месо в марля и се остави за една нощ / ден на дъното на аквариума, след което внимателно да се извади с кепче със ситна мрежа.
Това се прави в продължение на една седмица, докато не се изхвърлят и новоизлюпените от яйцата планарии.

Ако и това не помогне, се налага рестарт на аквартиума с обеззаразяване на всички растения и субстрата.

РИБЕШКА ПИЯВИЦА - Piscicola geometra

Понякога с живата храна в аквариума попада и Рибешката пиявица ( Piscicola geometra ) , дълга от 2- 10 см.  Ако се забележи навреме, с помощта на пинсета се отстранява от рибата, а рибата се премества в друг съд, където и се прави баня  с разтвор на готварска сол -  1супена лъжица на 1 литър вода.

рибешка пиявица  - Piscicola geometra

ШАРАНОВА ВЪШКА  -  Argulus foliaceus

Друг паразит, който може да попадне в аквариума е шарановата въшка ( Argulus foliaceus ). Тя се прикрепя към кожата на рибите и смуче кръв.
Този паразит се отстранява  с пинсета, а раничката се намазва с вазелин. Ако обаче въшките се размножат прекалено много, единственото спасение е презареждане на аквариум с обеззаразяване на всичко - растения, субстрат, филтри.


снимка на Argulus foliaceus


Автор - Sho®