Холандският стил в акваскейпинга

Холандският стил в акваскейпинга



Автор: Карлос Санчес

Превод: Kraltchev

Около 1940 година холандците са били едни от първите които са почнали да поддържат аквариуми с растения и успешно да отглеждат растенията в тях. Холандското Аквариумно Общество (NBAT) започнало да провежда ежегодни конкурски с ясно очертани правила как точно трябва да се разполагат и отглеждат растенията. Следването на тези правила насочвало всички участници към подреждане по определен начин. Така е започнал типичния "холандски" стил.


 Акваскейп в холандски стил от 80-те години:



Пример

Типични за холандския стил са плътните и прецизно оформени групи от растения. Растенията оформят "пътеки" които са по-високи в задната част и се снижават отпред. В идеалния случай се използват не повече от три вида растения на всеки 30 квадратни сантиметра аквариумна площ, което означава че идеалният 120 см. аквариум в холандски стил съдържа не повече от 12 вида растения. Стеблените растения се избират внимателно според темпа на растеж за да позволяват да се поддържа формата на "пътеките" с най-малко усилия. Растения като Lobelia и Saururus се използват често.


Растенията се подреждат така че между съседни растения да се създаде максимален контраст на цветовете и формата/размера на листата. Цветовете не са ограничени до тоновете на зеленото. Растения с малки листа като Hemiantus micranthemoides се комбинират с такива с големи листа, Bacopa caroliniana която има закръглени листа се комбинира с Ammania gracilis която има удължени листа. Така подбраните растения се подреждат като групи които привличат окото. При това аквариума трябва да има не повече от две такива групи. Те се разполагат така че да са около 1/3 или 2/3 от дължината на аквариума.

 

Акваскейп в холандски стил от 2001-2002 година:



Пример

Някои важни особености са това че детайлите на заден план не бива да привличат окото (червени растения не се слагат отзад) за да се създаде илюзията на дълбочина чрез по-тъмен заден план. Аквариума обикновено е представителен само от една страна - отпред. Задното и страничните стъкла трябва да се скриват по възможно най-естествен начин чрез използване на мъхове и папрати. Друга особеност е че декоративните материали - скали и дърво - трябва да са сведени до минимум. Ако ги има те са само от един вид - не се смесват различни видове скали или дърво.


Типични растения:

 

Rotala indica

Lobelia cardinalis


Limnophila aquatica


Bacopa caroliniana


Alternanthera reineckii


Java moss  


Ammania gracilis  


Hygrophila corymbosa v stricta  


Hygrophila difformis  


Saururus cernuus  


Hydrocotyle leucocephala  


Didiplis diandra  


Rotala macrandra  


Vallisneria sp  


Echinodorus 'Ozelot'


 

Рибите имат много важна роля в холандския стил. И в трите слоя на водата - долен, среден и горен - трябва да присъстват риби за да привличат окото на наблюдателя. Всички видове риби трябва да са с различна форма и оцветяване, но трябва да се използва минимален брой родове и видове - тоест не се смесват рамирези с крибензиси или пък карнегиели от близки видове защото са близкородствени. Високо се оценяват стада от скаларии или конго-тетри. Стадата трябва да са от колкото се може повече индивиди.


Много важно е как аквариума се вписва в жилищното пространство тъй като обикновено той е основната декорация на стаята. Обикновено аквариума се вгражда в стената чрез изработване на дървено покритие по поръчка поради малкия размер на стаите в Холандия. Изобщо не се приема метална стойка или пък дори част от екипировката да е на показ.

 

В заключение ето типичните данни на един холандски аквариум:


 

Обем: от 300 до 1 000 литра

 

Осветление: 0.5 до 0.6 вата на литър. Мното ниски Келвини (5 000 изглежда е стандарт)

 

Нитрати: Обикновено над 10 мг/литър

 

Фосфати: Нула или близо до нулата

 

Видове растения: 12 до 19

 

Видове риби: 5 до 7





Оптични ефекти в холандските и други аквариуми

Когато говорим за холандския стил трябва да отбележим за създаването на  илюзия за дълбочина на аквариума. Става въпрос не за височината на водния стълб, а за разстоянието от предното до задното стъкло.


 

Просто казано илюзията се създава като се отвлича вниманието от задната част на аквариума.


 

Холандците правят това по три начина:


 

- Червените растения които силно привличат окото се садят на по-преден план така че да отвличат погледа от задната граница на съда.

 

- Растенията се съдят толкова гъсто че задното стъкло изобщо не се вижда.

 

- Типичните холандски "пътеки" от растения които са високи отзад и се снижават отпред дърпат погледа напред и очите на зрителя се задържат повече в средната и предна част на аквариума.

 

Ето една галерия с холандски аквариуми в които може да се видят гореописаните подходи:




Холандски

Такаши Амано има малко по-различен подход. Той просто оставя аквариума без фон. Всички сме виждали неговите аквариуми пълни с толкова чиста вода че през аквариума човек сигурно може да гледа телевизия и изобщо да не забележи че има вода. Амано добавя нещо ново в разчупването на границите на аквариума - в последните няколко години тои използва отворена повърхност над която стърчат корени и/или растат растения.  Чрез внимателно разположение на аквариума в обстановката може да се постигне ефект доближаващ се до присъствие на водните растения и обитатели в самата стая, неограничени от стъклените стени на аквариума. Наистина "безкраен" аквариум:




Амано 1

Амано 2

Амано 3

Амано 4

Но най-лесния начин да се постигне илюзия за дълбочина на аквариума е не чрез следване на холандските и японски подходи, а чрез просто преместване на светлината по-напред.


Осветлението на моя 180 сантиметров аквариум се състой от четири флуоресцентни пури разположени надлъжно една до друга. Ако изключа задните две задната част на аквариума се затъмнява и тъй като имам черен фон изобщо не мога да кажа къде аквариума свършва. Ефекта е много силен. Снимките които прилагам не предават резултата напълно.



Пример

Може би не всеки който гледа двете снимки получава впечатление за "безкрайния" ефект. Но със сигурност всеки би могъл да забележи как на по-тъмната снимка има ясно изразена "дълбочина" - зелените ниски растения определено са на преден план, а по-високите зад тях определено са по-назад. Това не може да се каже за равномерно осветената снимка. Ако ви е трудно да забележите това за което говоря погледнете двете снимки с леко примрежени и замъглени очи. Това имитира приблизително начина по който ние възприемаме образа - докато фокусираме на определен детайл останалата част от снимката не е на фокус.


Разбира се ако в аквариума има светлолюбиви растения на заден план намаляването на светлината е невъзможно. Това е още един пример за това как растителните аквариуми трябва да се планират много прецизно и в съответствие с изискванията на растенията.

 

--Николай