Хранене на рибките

Хранене на рибките

автор:cihlidi_fan


Поради различният си произход и навици рибките имат различни изисквания към храната, с която се хранят.

В природата рибите се хранят с различни видове храна, като някои са растителноядни, а други хищници.  За да имат вашите рибки прекрасни цветове, както и перфектно здраве, вие трябва да ги храните с храни отговарящи на техните изисквания. Например важно е на растителноядните рибки основната храна да е растителна, за хищниците да се набляга на белтъчините, както и живата храна  и т.н.


По колко да храним рибките

Първо е много важно да не прехранвате вашите любимци, тъй като това води до затлъстяване и смърт! Има едно основно прaвило при храненето им: порцията им трябва да бъде такава, че да могат да я изядат най-много за 1-2 мин. Хубаво е да храните младите рибки 3-4 пъти на ден, като им давате  малки порции, а когато порастнат - 1 или 2 пъти дневно. Понеже в природата рибките не винаги могат да намерят храна, организмите им са пригодени за гладуване. За това е добре възрастните риби да не се хранят един ден в седмицата - нека се прочистят и на следващия ден да са още по-жизнени и енергични. По същата прична възрастните аквариумни рибки могат да бъдат оставяни без храна по една седмица, че даже и две - когато отивате на почивка примерно - те винаги ще си намерят малко храна в аквариума, а и толкова дълго гладуване няма да им навреди (ако не е по-често от 1-2 пъти годишно разбира се - системното недохранване има излкючително разрушително въздействие върху всеки организъм!). Внимание - става дума за напълно пораснали риби - гладуването се отразява зле на младите рибки и затруднява развитието им - ако бъдат държани гладни те никога няма да станат толкова красиви и големи, колкото биха могли.

Какво става с неизядената храна?

Неизядената храна или остатъците от храната, се превръщат в амониеви йони. Амоняка е много опасен за вашите рибки!!! За това трябва редовно да  сменяте водата в аквариума, за да не се привишат допостимите стойности на амоняка, както и да храните рибките си умерено - само толкова, колкото могат да изядат.

С каква храна, да храним нашите рибки?

Пакетирана сушена храна

Това е основния вид храна, с който храните вашите рибки. Пакетираните храни се правят от най-различни съставки: планктон, заленчуци, риба, яйца животински продукти и др. Те могат да бъдат на гранули, на люспи, или на таблетки.

С храна на гранули е по-добре да храните по-големите рибки, защото ако храните например-неонки с едри гранули те не могат да я ядат (рибите не дъвчат) и я плюят. Храните на люспи могат да се консумират от всички видове рибки, тъй като след потапянето им във водата те омекват и потъват, което е добре дори и за дънните рибки (като сомчетата). С таблетки има 2 варианта:

1-Продават се такива таблетки които се лепят на стъклото на аквариума(например Sera O-Nip) така рибките се струпват около таблетака и я кълват, точно тези O-Nip не е хубаво да ги давате много често, тъй като много цапат, например Sera Spirulina Tabs не цапат толкова (те са на растителна основа).

2-Или пък другият вид таблетки, които просто ги пускаш и те потъват и така сомчетата или др. дънни рибки отиват да я ръфат. Няма вероятност да не я изядат  :D

Сухите храни трябва да се разтвошават преди да се дават на рибките на толкова ситни парчета, че те да могат да ги лапнат.

Как да храним рибките-бебетата:

Новоизлюпените или новородените рибки, трябва да храните с най-ситната възможна храна. Mожете да си купите храна за риби-бебета от зоомагазина, но излиза доста по скъпо. Все пак различните фирми имат такава храна и с нея малките ви рибки ще пораснат здрави и хубави. Бебетата на живородните риби можете да храните и с много ситно стрита храна от тази, с която храните и родителите им - просто след като анхраните рибите, изтърсете праха от храната, който е останал по пръстите ви в аквариума с малките.

Вече поотраснали рибки:

Тук прилагам малко картинки на качествени храни, които се предлагат на българския пазар. Има разбира се и други пълноценни марки и модели храни за риби, освен тези.

*Растителни храни

На Sera:  Sera Flora (5,20 лв 100мл), Sera Spirulina Tabs.

На Tetra: Tetra Phyll (4,20 лв. 100мл)

На Tropical: Tropical Malawi, Tropical Spirulina, Tropical Vegetable

Tropical Malawi


Tetra Phyll


 *Основни храни

На Sera: Sera Vipan(3,20лв 100мл,1,50лв малките пликчета), Sera Vipagran(1,50лв малките пликчета), Sera San(5,20лв 100мл), Sera O-Nip(1,20лв 1 блистер)

На Tetra:Tetra Min(3,60лв100мл), Tetra Pro Colour

Sera Vipagran


Sera Vipan



 Sera O-Nip



Tetra Min



Дънни рибки:

Тъй като тези рибки стоят само на дъното, трябва да им осигурите храна която да потъва така, че и те да могат да се възползват.

На Sera: Sera Viformo, Sera Plankton Tabs, Sera Catfish Chips

На Tetra: Tetra TabiMin

На Tropical: Tropical Green Algae WAFERS

Sera Viformo





Sera Plankton Tabs




Tetra TabiMin




Храни за Златни рибки

По принцип златните рибки имат по-различни изисквания към храната, сравнение с другите рибки.Тъй като те не могат да усвояват многото белтъчини съдържащи се в спец. храни не предназначени за злати рибки, за това ето няколко(добри) вида храни за златни рибки:

На Sera:Sera Goldy (на люспи,5лв-100мл. )Sera Goldy Color (гранули)Sera Goldy Royal (на гранули)

На Tetra:Tetra AniMin (гранули) TetraFin(гранули)

Sera Goldy




Sera Goldy Royal




Sera Goldy Color





Живи Храни:

Отлична добавка към сухите хранулираани храни е живата храна, която снабдява рибите с ценни витамини и минерали. Можете да храните рибките си с живи храни като:

*Тубифекс:



Това са едни маки червейчета, който се продават почти навсякъде. По принцип тубифексът не е много препоръчителен за често използване - според някои акваристи от него понякога се губи окраската на рибката, може да пренася опасни болести, и не изяденият тубифекс започва да гние и така се замърсява водата в аквариума. Все пак, ако познавате надежден продавач, за който знаете, че доставя качествен тубифекс, това е ценна добавка към основната храна на рибките ви веднъж седмично.

*Дафния



Дафниите, наричани още 'водни бълхи' са отлична храна за почти всички видове рибки. Те се продават в пликове с вода на пазара - при нея също има известен риск от разнасянето на болести, но доста по-малък от този с тубифекса.

*Хирономус (ларви на комар)




Лично аз смятам, че това е най-безопасната и пълноценна жива храна, но се намира доста трудно и то само през топлите сезони.Замразени храни:

Замразените храни са практически почти същите като живите, само дето не са живи :D  а замразени във фризер. Така до голяма степен се запазват хранителните им качества и отпада рискът от пренасяне на болести. Замразени храни можете да си направите сами от добре измити живи или да си купите от по-добре снабдените зоомагазини. Ако не храните с жива храна, препоръчвам да давате замразена такава поне веднъж седмично.

Тубифекса, дафнията и хирономуса могат да се замразяват. Освен тях се използват още:

Говеждо сърце

Става дума за сърцето на теле, което можете да купите от месарски магазин. То се замразява, след което се настъргва с ренде и с него се хранят рибките. Отлична храна, но не трябва да се използва често или продължително време.

Циклопс




Това е ракообразно, малко подобно на дафнията, но живее в солена вода. Излючително подходяща за всякакви риби храна, но сравнително трудно се намира.

 


Какви храни за рибки да НЕ купуваме

Никога не си купувайте храни, които се продават в пликчета (на неизвестни производители) за някакви си стотинки, тъй като от светлината и др. фактори тя се разваля! Тези храни - наричани 'витаминозни' един господ знае защо са обикновено турски и се продават на едро по 10 лева на чувал. Произведени са от неизвестно какви субстанции и представляват цветни люспи, на пръв поглед приличащи на фирмените храни.

Не купувайте и сушена дафния: в близкото минало, поради липса на избор тя беше много разпространена и още се продава навсякъде, но нейните ханителни качества са изключително ниски. Чернодробната храна (прави се от черния дроб на риби) също е доста масова - тя не е лоша, но има много мазнини и не е добре да се използва по-често от 1-2 пъти седмично.

Винаги си купувайте хубави, фирмени храни, които са по-скъпи от тези в пликчетата, но поне ще сте сигурни че рибките нямат недостиг на витамини, минерали, въглехидрати и т.н. Всички фирми имат малки разфасовки, които струват 1-2 лв.