Карантинен аквариум

При добавяне на нови риби към вече стабилизиран аквариум е силно препоръчително да се карантинират новите риби.

За карантинен аквариум става всеки - не е нужно да е голям.

Може да бъде  и 10-20 литра. Никакъв грунд, растения или украшения.  Филтрацията  трябва да бъде главно механична.  Аквариумът се стерилизира след  карантината.  Осветление е нужно само за наблюдаване на рибите. Прекалено  ярката светлина трябва да се избягва, защото стресира рибите. В  аквариума трябва да се създадат укрития на рибите, които по принцип живеят в скривалища или водят нощен начин на живот.

Температурата на водата в карантинния аквариум трябва да е няколко  градуса по-висока от тази в общия. Но я повишавайте постепенно - не  трябва да се пуска рибата във вода, чиято температура е с няколко  градуса по-висока. При карантина на нови риби не е нужно повишаване на  температурата. Използвайте компресор за насищане на водата с кислород,  ако филтъра не създава достатъчно циркулация.

При слагане на нова риба в  карантинния аквариум не изливайте водата от пликчето, с което сте  донесли рибата.
Сложете  пликчето да плува за 10-15 мин в аквариума, ако е чисто разбира се. После изравнете параметрите на водата в пликчето с тази от аквариума, като доливате вода от аквариума.  След това хванете рибата със сакче и я пуснете в аквариума, като се  стараете да не пускате и боклуците.

Новата риба се държи в карантина  около 2 седмици, като внимателно се наблюдава. Ако рибата е здрава,  внимателно я преместете в основния аквариум.

При лечение на рибата  трябва да я държите в карантинния аквариум в течение на целия курс на  лечение плюс още няколко дена, за да се убедите, че е оздравяла.

След  това е необходимо да се дезинфекцира целия карантинен аквариум,  оборудването. Не разчитайте, че след изсъхването всички приносители на  болести ще изчезнат.

Много бактерии, причиняващи туберкулоза на  рибите (mycobacterium), могат да се предават на хората. Затова не  бъркайте в аквариума, ако имате ранички по ръцете. Щателно  дезинфекцирайте всичко след лечение.

Използване на лекарствата в аквариума

Най-добрия  начин за лечение на болестите, това е профилактиката. Нормалните  условия за рибите - чиста вода, непренаселен аквариум, оптимална  температура и имунната система ще се справи сама с болестите.

Избягвайте лечение в общ аквариум - старайте се да използвате карантинен за тази цел.



По-подробна статия за карантиниране